Skip to main content

Hye! Laksa Johor Yang Sedap Di Sungai Petani.



Hye, Assalamualaikum. Lama tak update blog. Berblog ni best. Aku ni suka menulis. Tulis di blog lagi best dari tulis di FB or IG.

Harini nak cerita pasal laksa johor. Laksa johor di Sungai Petani. So far aku dah buka Good Good Lucksaa atau nama kedua Halal Laksa House dah nak masuk 6bulan.

Kalini aku buka dan ber-partner dengan Eli & kakak aku, Pikah. Good Good Lucksaa ni, plan asal dia memang nak jual bermacam jenis laksa.

Akhirnya, tuhan makbulkan. 1st menu adalah laksa johor. Laksa johor yang rata-rata customer makan, dia akan puji kata sedap.

Laksa johor ni nak buat dia, qhenyah. Sebab bahan untuk kuah dia banyak, kalau version yang tak derhaka. Aku follow version yang tak derhaka tau.

Sebab tu kalau siapa makan, dia kagum. Balance rasa masam manis, masin. Tak hanyiaq. Berlemak yang tak melampau. Pedas. Sedapppp!



Laksa johor yang aku, Pikah dan Eli masak ni pekat yang berkuah juga. Sebab orang Kedah suka makan kuah banyak. So aku buat version yang berkuah sikit tapi pekat. Kebanyakkan customer sanggup bayar extra untuk kuah laksa johor kami.

1senduk, aku caj Rm1. Boleh minta nak extra berapa senduk.😆 Kadang aku terpaksa explain dekat customer kenapa kuah laksa johor tak sebanyak kuah laksa kedah.

Laksa johor ni style makan ja jeneh berpalit. Macam kita makan spaghetti bolognese. Kuah tu berpalit dekat spaghetti. Bila explain baru depa faham.

Bagi aku laksa johor kalau makan kuah banyak, tak best. Memang kena makan kuah jeneh berpalit. Pandai orang johor meqheka. Tapi setengah customer tetap rasa nikmat makan kuah banyak.

Pilihan masing-masing kan. Kalau nak kuah banyak, abaq ja kata nak kuah extra. Nak abaq extra berapa senduk pun boleh. 1 senduk Rm1 sahaja. 🤗



Di Good Good Lucksaa , laksa johor kami packing dalam kotak makanan yang kalis air. So boleh terus makan dalam bekas kotak ni ja. Kuah kami akan bungkus asing. Portion memang besaq.

Kaau jenis makan sikit, boleh makan 2x atau 2orang. Kalau jenis makan banyak macam aku, memang sat ja licin hahahaha..

Ada customer yang jeneh makan banyak dia kata portion sikit. Ada ramaaaaaiiiiii customer yang siap minta kurangkan portion spaghetti. Lebihkan kuah xpa. Sebab dia kata banyak sangat.

Macam-macam kan. Tapi aku maintain ja portion tu. Sebab itu harga yang kualiti yang dah di akad dengan customer. Laksa Johor ni wajib ada ;

Spaghetti
Daun kesum
Bunga kantan
Daun selasih
Lobak masin
Tauge
Kacang panjang
Bawang besar
Timun
Limau kasturi
Sambal belacan

Kalau bahan topping ni tak dak, memang tak lengkap. Lobak masin tu kalau aku dapat hat melayu, baru aku buh. Kalau hat melayu xdak stock. Aku terpaksa pejam mata xbubuh.

Lobak masin susah nak jumpa melayu buat. Asyik xdak stock. Hat chinese banyaaaaakkkkkk. Kadang customer tanya, hat melayu ka hat cina..


Dalam kuah laksa johor kami, kami buh 3jenis ikan basah. 2jenis udang. 1 jenis ikan masin. Ikan basah kami guna ikan tenggiri, ikan tongkol, ikan selayang sikit. Ikan masin kami guna isi ikan kurau. Udang kami guna udang kering dan udang basah.

Dan untuk pengetahuan ampa, kami tak guna ajinamoto tau. So kuah kami tak rasa hayai. Sebab apa kami tak guna ajinamoto?

Sebab kami dah guna udang basah. Isi udang basah kami buh dalam kuah. Pastu ayaq kulit udang basah tu pun kami buh dalam kuah. Bercampur pula dengan perasa udang kering dan isi ikan kurau masin tu.

Memang kuah laksa johor kami jadi sedap tanpa perlu guna ajinamoto. Lagi pun aku tak pandai sukat ajinamoto. Ajinamoto ni kalau sukat salah, makanan jadi hayai maneh yang pelik.

Tu specialnya luah laksa johor kami. Udang ikan kami pilih hat fresh. Mata jernih, insang merah. Sebab nak jaga kualiti kuah laksa johor kami. Ampa wajib try tau.

Sedapppp!🤗

K tu ja nak cerita. Kalau ampa dok Sungai Petani dan kawasan sekitar, mai la pekena laksa johor kami. Ampa confirm jatuh hati. 

Jemput mai ok. 🤗♥️






For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..