Skip to main content

Adelia Adli & Safelia Adli, Macamana Boleh Pilih Nama Ni?

Hye, Assalamualaikum. Lama tak update blog. Harini saja nak cerita pasal macamana aku dan Eli dapat idea nama anak-anak kami.

Sebut anak-anak, rasa macam ada ramai anak. 😆 hahaahahha.. macam tak caya anak dah dua. Dah kawen 10tahun.


Nama Adelia dapat dalam 6-7hari lagi nak bersalin. Kira hujung-hujung pregnancy tu baru pikiaq nama dia. Macam-macam nama aku usul dekat Eli.

Last, Eli setuju Nur Adelia. Patut nak Eja, Adliya.. tapi Eli suka lagi Adelia. Memang saja pilih nama yang ada sebutan nama Eli.

Aku ikutkan nak letak nama panjang-panjang. Tapi tak peroleh kata sepakat. 😆 so ok la, letak nama Adelia Adli. 


Safelia pula, pilih malam juga. 1 malam tu aku dengan Eli tengok cerita  apa ntah. Dalam cerita tu ada budak nama Ophilia. Macam sedap pula.

So dok mereka la nama, last naik nama Safelia. Sedap juga. Paling penting ada pangkal nama aku SAF. So malam tu juga kami confirm nak letak nama Safelia.

Kalau ikutkan nak buh nama ada perkataan Isabel. Tapi Eli memang mati-mati xmau hahahaha.. dia nak nama yang simple ja.

So lekat nama Safelia Adli. Adelia Adli. Sedap kan? Ramai la busybody nak tau maksud nama depa 2. 😂 Melayu ortodok kan kalau kita tak letak nama macam nama arab, depa rasa nama tu xdak maksud baik. 🤣


Bagi aku, maksud tak penting. Didikan tu yang penting. Kalau nama arab, sebut pun nak guna slang arab.. tapi perangai nan adooo.. buat malu agama n arab ja. Lol.

So itulah cerita dia. Adelia Adli. Safelia Adli. Semoga dedua membesar dengan baik. Kuat hati. Kuat mental. Ibu sayang dedua sama rata. ❤️





For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..