Skip to main content

Safelia Dah Berusia 6bulan.



Hye, assalamualaikum. Last update haritu bulan 11.2020. Ni dah masuk bulan 5.2021 dah oi. Sat ja masa kan. Safelia pun dah umur 6bulan.

So far so good. Safelia banyak duduk bawah jagaan Eli since aku busy uruskan Good Good Lucksaa. PbySO pun busy juga. 80% Eli handle PbySO.


Ikut umur tipu, Safelia dah 7bulan. Kalau ikut umur betul, Safelia baru 6bulan. Tapi aku dah bagi dia makan bulan lepas lagi. Tapi nasi aku intro bulan ni.

Safelia ni lalu makan macam aku. Walaupun tak sedap. Dia akan makan juga hahahahaha.. beza dengan Adelia. Aku intor makanan dekat dia berbeza dari aku intro makanan dekat Adelia dulu.

Dulu ikut rules yang 3days tu. Untuk Safelia aku ajar makan macam orang besar cuma teksturs baby la. Aku xnak ajar dia makan puree buah semata-mata.

Hari 1st intro makan ja aku start dengan buah avocado. Lepas pada tu aku bagi dia tiap hari makan karbo, protein, sayur & lemak baik.


Mula malaih aku nak beli steamer n blender dia. Aku gigih lenyek manual. Tapi dapat teksturs tak betul-betul halus. So terpaksa beli juga.

Aku beli brand Beaba. Beli yang version 2017 kot dalam Rm870. Senang ya amat. Aku masak before keluar p Good Good Lucksaa. Nanti Eli akan blend n suap Safelia makan.

Gitu lah rutin setiap hari. 


Bela Safelia ni senang macam bela Adelia. Tidur sendiri. Cuma beza dia, dia tak boleh duduk sorang buat hal dia. Macam Adelia, adelia tak kisah.

Tinggal ja dia depan tu, nanti tau-tau tidoq. Macam Safelia ni, kena ada orang depan muka dia. Kalau tak dia nangis n merenggek. Kalau dok depan dia, xlayan dia pun xpa. Janji dia nampak kita. Hahahaha Adli Yusop sangat. 😂











Kuat tidoq pun sama macam Adli Yusop hahahahaha.. jam 9.30-10.30pm tu dia wajib tidoq. Tak boleh buka lampu dah. Mesti tidoq. Dia memang lena dalam babycot. Senang.

Lani umur dah masuk 6m, tidoqqq punyalah buas hahahaha..babycot pun bogel macam tu ja. Aku tak letak ap pun sebab takuttttttt dia xleh nafas kalau dok pusing2.

So biaq bogel gitu ja. Aku pun tidoq lebih lena. Kadang rasa macam tak caya ada anak no.2, sebab aku kalau boleh memang nak anak sorang ja.

Safelia ni kiranya baby accident la. Dan paling melegakan mudah jaga. Masa pantang, Eli ambik tidoq dengan Eli setiap malam. So aku boleh rehat n tidoq.

Siang baru aku jaga. Aku dok doa cepat la dia besaq. Aku tak feberet sangat time kecik-kecik gini.. aku suka kaau dah besar umur 5tahun keatas. Lagi senang bela time tu.

K bye!




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..