Skip to main content

Review & Spoiler Movie : His House


Hye, assalamualaikum. Aku baru habis layan 1 movie di Netflix Malaysia. Tajuk movie tu His House. Cerita pasal perlarian dari Sudan yang lalu jalan laut untuk ke UK.

Cerita ni dia fokus pada 2watak utama, sorang budak perempuan, rumah & “hantu”. Cerita dia start dengan couple dari Sudan ni selamat sampai di UK dan ditempatkan dekat 1 rumah. Diberikan duit dan depa tak boleh bekerja.


Kalau depa punya perangai ok, baru depa boleh menetap kekal di UK, kalau dak depa kena hantar balik ke Sudan. So bermulalah cerita depa hidup dalam rumah tu.

Watak lelaki nama Bol, watak perempuan nama Rial, watak budak perempuan nama Nyagak. Bila depa dah duduk rumah tu, depa dua mula dok nampak bayang-bayang macam hantu dan depa dok nampak mayat-mayat yang mati di laut dan kerap kali depa nampak Nyagak tu ada dalam rumah yang depa duduk.

Nyagak tu mati masa depa dalam perjalanan nak p ke UK. Mati lemas. Dan 1hari Rial ni kena kacau lepas balik dari beli barang basah.

So malam tu, dia kata dekat Bol yang kalau ikutkan cerita mak dia di kampung, ada 1 kisah pasal seorang lelaki miskin yang nak jadi kaya & nak ada rumah sendiri. Slowly laki miskin tu mula mencuri untuk kejaq impian dia.

1hari laki tu bunuh sorang lelaki tua dalam kampung tu tanpa dia sedaq yang laki tua tu sebenarnya ahli sihir atau depa di Sudan panggil “The Apeth”. Pastu Rial tu kata, bila laki miskin tu dapat bina rumah, “the apeth” tu pindah n hidup sekali dalam rumah tu.

So Rial dok rasa dia dengan Bol ni pun “the apeth” dari laut ikut depa duduk sekali dalam rumah depa tu. So depa kena settle “hutang” yang depa dah buat supaya “the apeth” tu hilang.

Tapi Bol tu tak caya. N dia abaikan apa yang Rail tu abaq. Dan rupanya, Nyagak tu bukan anak depa. Bol tu dia culik Nyagak dari mak dia sebab time tu kalau nak lari mai UK, hanya family yang ada anak saja dibenarkan atau diselamatkan.

So sebab tu Bol culik Nyagak tu untuk selamat diri dia dan Rial. Rial tu pun bukan wife dia. Depa tak kenal pun satu sama lain.

So lani Nyagak tu macam nak claim soul depa. Sebab depa mak betoi Nyagak ni mati ditembak dan tidak diselamatkan. Apa kesudahan cerita? Adakah depa dihantar ke Sudan balik? Silalah tengok. 😂

——————

Cerita dia slow sikit. Tapi layan la. Tak boring sebab rasa nak tau banyak benda. Jumpscare dia memang menjadi. Dan suspen oi! Emosi dedua pelakon memang sampai la. Boleh rasa strugglenya depa nak mula hidup baru.

Syok jugalah cerita dia. Tak boleh nak predict. Hujung2 baru tauu kenapa itu kenapa ini terjadi, gittuh. 

Ok bye!







For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim