Skip to main content

Review & Spoiler K-Drama : Missing The Other Side.

Hye, assalamualaikum. Time dalam pantang ni banyak la masa kan, so aku layan Kdrama. Aku review + sekali spoiler tau. Siapa yang tak suka spoiler, jangan baca! Orang yang suka spoiler ja boleh baca. 😆


Missing The Other Side, cerita pasal seorang lelaki nama Wook & seorang orang tua nama Mr Jang yang boleh nampak roh orang mati.

Dalam 1hutan dekat sebuah kampung nama Duon, ada perkampungan atau 1 tempat persinggahan roh-roh yang mati tapi mayat depa hilang dan orang hidup tak jumpa mayat depa.

Mr Jang tu dah bergaul dengan roh-roh di kampung tu dah 10tahun, 1hari Wook ni tanpa sengaja terjatuh ke kampung ni. Dan tak sangka dia pun boleh nampak roh-roh dalam kampung tu.

Dan kebetulan, Wook ni diburu oleh samseng sebab dia nampak samseng ni culik seorang perempuan yang bernama Yeo Na. So dia terpaksa stay di rumah Mr Jang.

Wook ni anak yatim piatu, mak dia tinggal dia dah hampir 27tahun. Mr Jang pula bini dia bunuh diri. Dan depa dua orang ja yang boleh nampak perkampungan roh-roh ni.

——————-

Mr Jang ni kerja dia dok tolong cari mayat roh-roh ni di dunia luar, dan buat report polis. Bila polis jumpa mayat tu, roh yang terperangkap dekat kg tu akan hilang dari kg tu naik ke langit.

Bila Wook mai berdunia dengan roh-roh tu, dia pun tag team dengan Mr Jang untuk tolong cari mayat roh -roh tu. Dan tak sangka, rupanya dalam kg tu ada mak si Wook.

Dan rupanya, Mr Jang ni ada anak. Tapi anak dia hilang. So dia stay dalam kg tu untuk tunggu kepulangan anak dia. Tapi anak dia tak datang-datang. Bila anak dia tak masuk dalam kg roh tu, di macam dok berharap yang anak dia masih hidup.

So dia tak berhenti cari anak dia. N padamasa yang sama di tolong cari mayat roh kg tu juga. Roh kg tu tak tau penyebab dep mati, yang depa tau, tau-tau sampai kg tu.

Cara depa mati, dimana depa di tanam depa tak tau. Dan apa yang depa ingat akan ikut depa masuk dalam kg tu. Yang ikut depa barang-barang personal, baju, kasut semua lah. Bila mayat depa dijumpai, barang2 depa pun akan turut hilang.

So dalam kg tu, ada roh yang mati dibunuh dan mayat dicampak dalam laut, ada yang mati zaman perang Korea vs Jepun, ada yang mati kena dera dengan bf, ada yang mati kena langgar lari. Ada yang mati kena bunuh dengan bini dan skandal bini dia.

Ending dia, last sekali Wook dengan Mr Jang ni dah tak dapat nampak kg roh-roh ni dah.............kenapa tak dapat tengok kg tu dah? Ampa kena tengok cerita ni. Memang the best!

———————

Jalan cerita dia ringan. 12 episode saja dan memang tak puas tengok. Setiap episode best. Ada moment happy, ada moment sedih gila. Mr Jang tu memang power la dia berlakun. Hebat gila.

Dan banyak pengajaran yang boleh kita ambil dari cerita ni. Emosi dalam cerita ni memang sampai. Jalan cerita tak meleret. Tak ada scene merapu meraban.

Best la. 9/10! Tak boring & jalan cerita dia buat kita nak tengok tanpa stop!

K bye!

For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim