Skip to main content

Resepi Spaghetti Bolognese Yang Simple


Hye, assalamualaikum. Semalam Eli request nak makan spaghetti bolognese. Dia p beli bahan semua sebab dia kata dah lama teringin nak makan tapi nak aku yang masak sebab aku masak sedap. 😆 kembang i tau hahaha.. So semalam aku masak untuk kami 3beranak makan.


Resepi dia mudah ja. Simple tapi sedapppppppp! Ok jom tengok resepi.

Bahan yang kena ada ;
Spaghetti
Daging kisar (agak sendiri)
Bawang holland 1
Bawang putih 2
Tomato 1
Carrot (1/4)
Mushroom (1tin)
Sos bolognese (brand Adabi)
Air (1cawan)
Garam / mushroom seasoning

Cara masak dia senang. Aku tak guna sebarang minyak tau sebab tak suka kuah bolognese yang kaya minyak 😆


Panas kuali, dan masukkan terus daging kisar. Api kena slow. Masak daging kisar ni sampai air daging kering dan daging tu keluar minyak dia sendiri. Bila dah keluar minyak daging, masukkan bawang holland & bawang putih yang dah di cincang.



Masuk bawang holland dengan bawang putih. Gaul sampai mesra. Lepas tu masuk tomato. Masak sampai layu n mesra elok.


Lepas tu masuk carrot dan buka api sederhan. Kacau sampai semua bahan mesra elok.


Masuk sos bolognese. Masuk air 1cawan. Dan gaul sampai puas hati. Barulah masukkan mushroom yang dah dipotong.


Sedapnyaaaaaaa mushroom ittew. Bila masuk mushroom, kecilkan api dan masak sampai carrot lembut & mushroom serap kuah bolognese tu sikit.


Buh garam n mushroom seasoning, siap!!

Eli makan tambah, Adelia pun makan tambah. 😆 syokkk masak tengok anak dah suka makan.🤗

Selamat mencuba & menjamu selera! 




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..