Skip to main content

Resepi Moi Berlauk & Kangkung Goreng Belacan Yang Simple & Sedap.



Hye,assalamualaikum. Harini nak share resepi moi berlauk dengan kangkung goreng belacan yang simple tapi sedap! Resepi ni aku buat untuk berniaga, ampa kalau nak follow n nak buat jual pun boleh. Insyallah sedap dan cara nak buat dia senang.

Untuk moi kita kena ada ;
Beras
Air
ayam (bahagian isi)
Serai
Halba

Rebus ayam sampai air ayam keluar habis & isi ayam tu jadi kering. Pastu ketepikan ayam. Masukkan beras, serai & halba dalam air rebusan ayam.

Masak sampai beras jadi moi, api kena slow tau. Masuk garam. Siap.

Untuk kangkung goreng belacan ;
Kangkung
Ikan bilis
Cabai hidup merah
Cabai melaka
Belacan
Gula kabung
Bawang putih
Bawang merah/bawang ros
Garam
Kicap masin
Mushroom seasoning
Minyak masak
Sedikit air

Bawang putih, bawang merah, cabai hidup, cabai melaka, ikan bilis, belacan, gula kabung di blend sampai lumat atau separa lumat.

Panaskan minyak, masuk bahan blend. Api kena slow tau. Masak sampai pecah minyak & air bawang semua kering. Masuk kangkung dan sedikit air.

Gaul sampai mesra, masukkan mushroom seasoning dan garam dan kicap. Mesra elok, tutup api. Siap.


**Kalau nak kangkung goreng belacan ampa pedas berdesing, bawang putih n bawang merah jangan masuk banyak. Masuk 1-1 dah ok.

Mushroom seasoning tu dah masin tau, so garam tu letak sikit ja. Dan kicap masin boleh ganti dengan kicap manis. Ap pun bila masak, kena selalu rasa tau.

——————-

Time nak hidang, kena ada ;
Telur masin
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng Sahimi (brand Sahimi ni paling sedap)
Kacang tanah
Ikan bilis mata biru
Isi ayam yang di racik halus.

Letak sikit serbuk lada sulah & lada hitam untuk finishing moi berlauk. Kalau suka nak letak minyak bijan pun boleh. Tapi aku tak suka sebab minyak bijan tu nanti buat rasa lauk lain lari. 😄😃

Sukatan tiap bahan tu ampa agak-agak na.


Sedappppp dan menyelerakan. Yang pernah makan di Moi Berlauk Good Good Lucksaa mesti rindu nak makn lagi. 😆

So selamat mencuba!♥️



For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim