Skip to main content

Petua Hilangkan Kuning Baby, Berkesan Ke?

Hye, assalamualaikum. Aku nak cerita petua yang aku follow untuk hilangkan jaundis Safelia. 😆 berkesan ke idok? Meh baca sehingga titisan terakhir.


Safelia lahir dengan bacaan jaundis dia 150, kira hari pertama lahir tu kuning dia dah tinggi. Adelia dulu lahir di Putrajaya lagi la aku tak tau bacaan kuning hari pertama dia berapa. Maybe depa tak check kot.

Hari ketiga lahir bacaan kuning Adelia jadi 416. Gila tak gila. Fobia kalau ingat. Tapi kalini tak mau cerita pasal kuning Adelia, nak cerita pasal kuning Safelia ja.

Pastu hari kedua kuning Safelia naik ke 174. So dok bawah lampu. Naik sebab poor feeding. Susu badan masih tak dak hari kedua. Dengan aku kekok tuhan saja tau.

So apa petua yang aku buat untuk hilangkan kuning Safelia?

1. Calit akar seruntun di tapak kaki.
Aku cuba juga petua ni. Tapi nan ado tak berkesan hahahaha.. Gigih ayah p cari akar seruntun. Aku pun try-try buh. Tapi bacaan kuning memang tak turun langsung.

2. Bagi ubat.
Walaupun aku baca tak ada ubat untuk kuning. Tapi di Sungai Petani ada doktor pakar kanak-kanak ni dia bagi ubat untuk kuning. So aku usahakan juga la. Sebab aku masa ni rasa takut gila kuning Safelia naik.

Doktor tu bagi ubat makan, tak sure ubat demam ka apa dia bagi. 2jenis dia bagi. So aku bagi la juga Safelia makan. Vaksin boleh cucuk, tak kan ubat xleh bagi kheenn 🤭. Tapi tak turun juga kuning, naik lagi ada. So aku n Eli stop bagi ke Safelia ubat tu.

Homeopati pun ada ubat untuk kuning, tapi jauh sangat nak p sampai Guaq. Pastu klinik homeopati tu jenis ikut dan buka n tutup. So pejam mata la time ni bagi ubat biasa tu.

3. Susu formula.
Since susu badan aku masih tak nak keluar hari pertama n kedua, aku bagi dia formula dulu sebab dia stay di hospital. Aku dirumah gigih pam sampai dapat 5-10oz. Susu kuning mula tu pun dapat hasil pam & urut. Semua dah selamat masuk dalam perut Safelia. Alhamdulillah.

So lepas discaj, aku bagi susu badan yang dah siap pam n bagi dia direct feed juga. Campur susu formula juga. Berak memang banyak. Dan 3x juga aku tukar susu formula.

Mula guna Enfalac A+, sembelit. Pastu tukar ke S26 Gold. Ok. Pastu doktor rekemen susu Frisolac Comfort, so guna sat sebelum aku tukar ke S26 Gold balik.

Frisolac Comfort tu memang akan buat baby berak banyak gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! So masa guna susu ni memang bacaan kuning dia macam slowly turun.

Tapi yang tak bestnya, berat badan dia pun turun. Doktor macam tak happy la. Aku lagi la susah hati. Menangis la aku bila berat dia turun, sepatutnya kena naik balik n capai berat masa lahir.

So aku tukar balik ke susu S26 Gold, dan kuning dia hari ke 21 turun elok dah hasil minum susu badan + susu S26 Gold. Cukup 1m checkup, doktor kata kuning dia dah xda. Dah  ok. Lega!

Untuk ampa yang susu badan meriah macam Air Terjun Lata Bayu, tak payah campur susu formula la ok. Macam aku, no choice sebab susu aku memang ciput.

Usaha macam-macam, power pumping, pam kerap gila babi, makan milk booster, minum air 3liter lebih, still susu tak nak jadi banyak. Mungkin aku terlalu stress, tidur tak cukup n jadual makan pun lari + tak lalu makan sebab susah hati n sedih keterlaluan.

——————————


So 3 ni ja yang aku try untuk hilangkan kuning Safelia. Yang akhirnya aku redha. Selagi hati dia tak kuat, kuning memang akan slow turun.

Just kena bagi dia cukup susu untuk dia berak & kencing, insyallah akan ok. So now after 1bulan berlalu, aku lega la. Kuning dia dah di paras normal dan tak akan attact otak.

Untuk baby cukup umur, kita kena risau masa dia bawah 12hari, kalau baby prem kena risau masa umur dia bawah 21hari, sebab kalau kuning terlalu tinggi, dia akan attack otak baby.

So now aku lega. Perit juga la taqa anak nak besaq. Air mata tak tau berapa gelen dah keluaq. Letih. Penat. Apa pun janji Safelia & Adelia sihat. Amin.


Ok itu ja nak share. Bye!

 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..