Skip to main content

Kos Check Up Baby Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani.

Hye, assalamualaikum. Harini bawa Safelia check up bulanan di Hospital Pantai Sungai Petani. Disebabkan covid19 #fuckcovid19 kami pilih untuk check up di swasta.


Since Safelia lahir memang aku & Eli bawa ke Hospital Pantai Sungai Petani. Check kuning semua disini sebab kos dia tak mahal mana.

Untuk sekali check up without vaksin dan without scan or ubat hanya dalam Rm60 sahaja. Kalau bagi anak susu fm, doktor akan bagi 2kotak susu fm secara percuma (ikut nasib, kadang dapat, kadang tak dapat).

Kalau baby ada problem yang memerlukan servis lain macam scan ke, rate dalam Rm120 macam tu. Kalau caj doktor saja memang Rm60 only. No hidden caj. Untuk vaksin, caj ikut jenis vaksin start Rm50-Rm200+-.

Kalau yang mana prochoice, tak nak vaksin sebab tak nak ambil risiko AEFI atau ada pengalaman anak sebelum ni kena AEFI so tak nak ambil vaksin untuk anak seterusnya, ampa buat surat lekat dalam buku kesihatan anak. Doktor swasta lebih terbuka bab ni dan lebih respek keputusan ibu & ayah. Janji ada alasan kukuh.

Sebab vaksin di Malaysia, tak wajib dan merupakan pilihan. Dan ada budak yang tak kena AEFI, ada budak yang badan dia tak boleh terima bahan/logam berat yang ada dalam vaksin. So atas pilihan masing-masing. Apa pun, anak kita tanggungjawab kita. Educate before vaccinate ya.

——————-

Check up di swasta ni sebijik macam check up di KD,cuma di KD nurse yang check kan. Di swasta doktor yang check.  doktor akan check berat badan, check tinggi anak & ukur lilit kepala anak. Check tempat cucuk BCG semua.

Macam Safelia, tinggi dah 53cm, masa lahir 50cm, ukur lilit kepala dah 35cm, masa lahir 33cm. Berat badan dah 3.5kg, masa lahir 2.78kg.

Doktor check juga dada, belakang, pernafasan baby, perut baby. Kepala semua. Alhamdulillah doktor kata Safelia nampak sihat. Kuning pun dah tak ada. Lega allah saja yang tau.

Dan banyak la soal jawab dari aku. Dan puas hati dengar doktor explain. Aku suka la dengan servis Doktor ni. Friendly & sangat penuh dengan sifat keibuan. Nurse pun baik dan lembut jer layan aku dengan Eli.

So next apps bulan depan pula. So tadi bil kena only Rm60 macam biasa. Dapat susu S26 2kotak. 😆 Jimat uoll! Hahahaha..

K, bye!








For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim