Skip to main content

Berakhir Jua 44 Hari Berpantang.

Hye, assalamualaikum. Harini cukup 44hari aku berpantang. Settle sudah! Yeayyyy!!! 🤣 So tadi kena p check up dengan Dr Yati untuk tengok condition rahim, cyst & sembang pasal perancang juga.


Mula aku nak buat BTL, Eli ok ja. Cuma Dr Yati tak setuju sebab aku muda lagi dia kata. So lepas pikiaq-pikiaq aku & Eli plan nak merancang natural ja.

Settle bab tu, Dr Yati suruh aku buat pap smear sekali, so tadi buat. Result maybe 3-4hari lagi kot. Check juga rahim. Rahim kecut elok. Cyst pun tak ada dah. Tempat jahitan pun cantum elok dah. Lega weh.

Lani jaga jangan bagi jangan pregnant ja. I xmau dah. Letih & memenatkan. Selamat kalini Eli 100% bantu jaga Safelia. Harap aku sorang memang dak la. So sapa yang beria nak baby, dialah yang kena jaga lebih, 😂 itu deal kami masa awal pregnant haritu.

So kos check up harini ;
Scan + consultation Dr Rm140.
Pap Smear Test Rm17
Total : Rm157

Settle bayar semua, masuk toilet snap gambar dulu hahaha.. berat aku so far dah 72kg+ n stuck tak turun-turun dah. Kiray dapat bali berat sebelum pregnant haritu. Sepanjang pregnant berat aku naik banyakkkk. Dari 73kg naik sampai 86kg.

P tadi bawa kereta sendiri. Rasa gabai gila sebab lama tak bawa kereta. Dok tekan brek pun sampai tersengguk-sengguk. Aku p awal gila hospital. Tunggu Dr dalam 2jam juga. So breakfast dulu.


Lama dok teringin mee goreng. Aku memang feberet mee goreng dari kecik. So far mee goreng paling sedap aku pernah makan adalah mee goreng Pakcik Hashim (orang kg Permatabg Berangan), mee goreng daging kakak kesayangan aku masak & Mee goreng Abg Jan (husband Kak Maria) masak.

Tapi tadi teringin, makan gak sikit. Tak habis pun sebab tak berapa best. Dan mnum air ais! Hehehe.. lama betoi tak minum air ais. 🤗

Settle checkup, aku lajak p Amanjaya Mall, nak dating dengan Zana & Marissa.


Cun-cun aku sampai, Zana & Marissa pun sampai. Disebabkan kami sampai awai sangat, kami jalan dulu cuci mata. Teman Zana tengok Ip12 dan aku hasut dia ambil Ip12 PM. 😆 Elok betoi IP12 warna gold.


Kami plan nak makan Sushi King. Aku la teringin. Saja ajak Zana sebab lama betoi tak jumpa dia. Tqqq Zana bagi hadiah untuk Safelia. ♥️

Marissa ni bijak. Dia teringin nak try makan Salmon. Rezeki dia ada Salmon goreng. 2pinggan dia sorang. Pandai betoi makan.


Buah mula. Kami p pagi sangat, so tak banyak menu yang keluar. So capai mana yang ada ja. N try menu baru Sushi King. Daging apa ntah, sedap oi!


Qalat sikit sebab tak ambil gambar selfie dengan Zana. Selalu aku rajin snap. Tapi tadi kelaparan + blur-blur katak sebab baru keluaq tengok dunia. Hahahaha..

Aku dengan Zana berkawan since umur 15tahun. Lama dah. Semoga kami rapat sampai tua. Amin. Settle makan, balik kepangkuan suami dan anak tercinta. Zana terus lajak p rumah mama.

Tqqq so much Zana sebab sudi teman makan n keluar hangout walaupun sat. Tqqqq sebab arrange masa bagi boleh jumpa. Nanti kita plan lain.


1st time tinggal berdua dengan ayah dia. Steady dia. Susu, berak n lena. Elok aku balik, dia berjaga sampai ke jam 5petsng weh! Tak mau tidoq. Tahan mata. Aku dah la bangun awal jam 4pagi.

Last serender, aku kejut apak dia. Apak dia dan la lena 2-3jam. Aku pula tidoq. 😆 Seksa gila bila dia berjaga tak mau tidoq hahahah..elok aku dah bangun, dia tidoq. Bangun susu sat, pastu tidoq balik. Harap tidoq sampai pagi. Amin.

Ok bye!
Tq sudi baca. ❤️


For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim