Skip to main content

Barang Baby Yang Aku Beli, Selepas 8 Tahun.

Hye, assalamualaikum. After 8tahun baru mengandung semula so aku kena beli 100% barang baru. Sebab plan awal dulu dah tak nak mengandung lagi. Tapi sian dekat Eli sebab dia excited nak baby, aku ikutkan jala. Sayang punya pasal.

So rezeki, dapat simpan 10k untuk persiapan Safelia. 10k untuk beli barang dan kain baju dia. Duit bersalin, Eli yang kena cari n simpan.

Apa yang aku beli? Jom aku share untuk rujukan ampa. Semoga ada manfaat dan membantu sedikit sebanyak. Aku akan share bab harga, dekat mana aku beli sekali ok.


1. Stroller.


Stroller aku beli brand Sweet Cherry model STGRACIEUX. Harga Rm399, include postage aku bayar Rm404 sahaja. Murah 10-15inggit dari beli di kedai fizikal. So far aku suka bentuk fizikal dia. Dan bila kita lipat, dia jadi compact n xmakan space banyak bila letak dalam kereta. Aku beli di Shopee.


2. Car Seat.







Untuk carseat, aku pilih brand Koopers n jenis kena install guna belt, tak ambil jenis isofix. Aku ambil Lambada. So murah sikit. Harga retail kedai Rm599, aku beli online dapat Rm464 sahaja free postage di Shopee.

Walaupun bila aku share di FB, ada yang kata tak sesuai untuk anak la.. bla bla bla.. aku buat bodo ja. Lol. Sebab carseat ni boleh guna dari 0m (newborn).

Koopers Lambada Convertible Car Seat (0-36kg)

Features


● Group 0+, I, II, III (0-36kg) Belt only

● European Safety Standard ECE R44/04 approved

● Rearward facing from 0-13kg (new-borns to 1 year)

● Forward-facing from 9-36kg (9 months to 12 years)

● Side Impact Protection

● Height adjustable headrest and harness system adjust simultaneously and require no re-threading of harness

● Infant Body and Head Support Cushion

● 5 Point Safety Harness Systems (0-18kg)

● Convert to Belted Booster by removing the 5 point safety harness (18-36kg)

● 4 Recline Positions

● W 54 D 57 H 60 cm (Forward Facing)

● W 54 D 57 H 45 cm (Rearward Facing)

● Entitled for 1-to-1 Crashed Exchange Program by Koopers

● 8 years warranty


So far, bila sampai depan muka, aku sukaaaaa. Dia agak bulky. Tapi smart n steady. I like!



3. Joie Serina Swivel 2 in 1





Joie Serina Swivel ni aku beli sebagai penganti buaian. Berbaloi juga beli sebab Safelia tidur lena. Aku guna time Safelia tahan mata tak nak tidur n merengek.


Beli offline di kedai baby di Alor Star. Tapi aku tengok di Shopee. Harga Shopee & offline sama Rm699. Joie swing ni best sebab dia boleh swing kiri kanan & depan belakang. Ada whitenoise juga & senang nak bawa kemana-mana. Cuma boleh guna sampai 13-15kg sajo.





- Tested beyond the standard weight capacity to hold up to 13kgs.

- 2-way seat swings front to back or side to side - whichever way baby likes.

- 6 swing speeds to fit your preference.

- 2 wheels and integrated handle make swing frame easy to move.

- 3 position reclining seat keeps baby comfortable during playtime or naptime.

- 2 speed soothing vibration.

- 5 classical lullabies and 5 nature sounds to calm little ones.

- Soft glow nightlight with 4 brightness settings.

- Removable, washable, plush infant body support and seat pad are cosy and perfectly cocoon baby.

- Pivoting overhead toy bar features 3 plush toys.

- Fits through standard doorways.

- Open top design for easy access to baby.

- A/C power adapter or battery operated - to sooth little ones anywhere.

- SoftTouch, 5-point harness with soft lower buckle cover.


4. Babylove baby cot.




Babycot aku beli brand Babylove di Shopee dengan harga Rm599 free postage. Dapat sebiji macam dalam gambar dan memang murah gila compare beli offline. Aku beli di Shopee mall under nama Babylove store.



Babycot ni spoil part nak pasang dia. Qenyah sebab kayu dia berat. Selamat senang nak ubah p mai p mai sebab ada roda & roda dia function elok. Saiz just nice. Tak besaq melampau, tak kecik sangat.

Paling lega bila Safelia mau tidoq dalam babycot, kalau dia xmau baziaq duit i tau hahaha.. so lepas susu aku akan letak dia dalam babycot n dia lena elok. Lega mak!

5. Diaper bag.



Diaper bag aku ambil jenis caddy organizer ni. Jenuh survey n akhirnya jumpa. Memang elok & steady dan paling best saiz besaq uolls!

Senang nak angkut balik kg or p hospital. Muat banyak benda. Dan zip dia semua function elok. Dan bila tak nak guna kita boleh lipat dia jadi kecik!

Jahitan kemas gila. Kain felt dia tak nampak macam felt murah, dan paling penting tak berbulu. Harga retail Rm35, aku dapat harga Rm29.53 sajo free postage. Aku beli di Shopee.


Besaq weh! Memang muat banyak gila barang. Walaupun kita letak banyak barang n berat, pemegang dia kuat & steady. Dan bag tu tak berubah bentuk. Dok bentuk elok gitu gak. Kira berbaloi la, harga murah tapi qualiti macam harga mahal!




Antara gambar yang orang lain share. Besar yang nice. P dekat Shopee taip nama shop ni : Greenssstore 


Ok, tu ja nak share pasal barang baby yang aku beli. Macam carrier apa tu aku tak beli sebab confuse nak pilih brand apa. N takut Safelia tak nak duduk dalam carrier. 😆

K bye!




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim