Skip to main content

Aku Rasa, Aku Pekerja Shift Malam.

Hye, assalamualaikum.




Harini hari ke 29 hari berpantang. Haritu aku macam silap kira hari aku pantang hahahah.. esok, Safelia cukup umur 1bulan.

Last check kuning dia hari ke 18. Lepas tu aku dengan Eli dah tak p check pun kuning dia sebab baraiiii weh. Waktu tidor lari so siang tu memang tidor terbabas la.

Hari ke-18 tu, bacaan kuning dia dah turun. Check & scan tali pusat semua pun ok, normal. Patutnya hari ke-21 kena check up lagi di Hospital Pantai. Tapi kami tak p pun lagi sebab terlajak tidor.

Esok, 2.11.2020 kena p checkup untuk check Safelia. So far Safelia berak tahi warna kuning cantik. Lembut elok. Dan setiap hari di berak sebab dia banyak minum susu formula.

Mata dia pun putih elok. Tak kuning, maybe kuning dia dah turun paras normal. Harap esok dia bagi kerjasama.

————




Safelia, dia akan berjaga dari jam 12am hingga maksimum jam 7pagi. Time tu dia celik mata serupa tengah siang hahahaha.. stress weh.

Boleh bayang tak? Macamana barainya aku tak tidor. Eli tiap 2-3jam akan bangun buat susu. Yang stayback aku la. Tiap hari aku tahan mata sampai 7pagi.

Siang baru Eli ambil alih pula jaga Safelia. Siang Safelia memang banyak lena la. So Eli boleh la masak, basuh baju, kemas rumah & antar dan ambil Adelia sekolah.

Aku? Tidor. Kadang aku tidor lepas bagi mandi dia siap-siap. Atau aku tidor dulu 3-4jam, bangun baru bagi mandi. Sementara tu Eli akan susukan or tukar pampers kalau dah penuh. Eli tak berani nak mandikan Safelia lagi.

Aku baru train dia cuci berak n kencing Safelia ja. So far so good. Eli memang seorang suami yang baik & banyak bantu. Maybe dia rasa kesian kot dekat aku.

Aku sekarang ni memang rasa macam kerja shift malam hahaha.. cuma nasib baik, Safelia ni tak nangis macam Adelia dulu. Adelia nangis ja 1-2jam, time dalam pantang dulu sampai membawa lepas pantang. Kalau after vaksin tu lagi menangis lama.. time tu rasa macam nak baling dia ke lantai.

Safelia pula akan nangis kalau dia nak kentut or nak berak time pagi buta tu. Itu pun kadang-kadang. Kadang kentut n berak tak nangis pun tau-tau berak. Tau2 kentut.




Adelia tahap tak boleh letak bawah langsung dulu. Letak ja nangis. Safelia dak, letak ja dia diam dok kelipok kelipok mata. Pastu dok bunyi macam Hachimol. Hahaha..

Harap masuk umur sebulan, Safelia lebih steady. Tak berjaga malam. Aku jenuh saiko otak aku dengan ayat-ayat pembakar semangat.

“Xpa piyah.. semua ni akan berlalu.. nanti jadi kenangan n pengalaman.. sabaqqqqqqq” - ni tiap malam aku ulang sebut. Selamat jeneh suka cakap dengan diri sendiri 😆

Now aku tengah usaha banyakkn susu badan balik sebab ingat nak stop dah susu formula. Nak pam susu badan bagi kot botol pula.

——————




Semoga aku, Eli, Adelia & Safelia sihat tubuh badan dan boleh jalani kehidupan macam biasa semula. Amin. 

K bye! Safelia dah panggil nak susu.






For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim