Skip to main content

Akhirnya, Jumpa Susu Formula Yang Sesuai Untuk Safelia.

Hye, assalamualaikum. Aku dah jumpa susu formula yang sesuai dengan Safelia. Alhamdulillah. Safelia dari lahir campur susu fm dengan susu badan. Lepas tu susu badan aku drop terus, so Safelia fully fm.




Macam-macam cara aku buat. Makan milk booster jeneh buah kering tu, tak jadi apa. Minum Horlick, tak jadi. Bagi Safelia hisap pun tak jadi. Pam tiap 2jam pun tak jadi.

Last makan pil tambah susu domperidone, makan sebiji ja.. tapi aku jadi mengantuk gila-gila. So aku stop. N redha. Kiranya Safelia sempat susu badan dalam 2minggu++, sebab aku pump so dia dapat full susu yang kuning tu. Susu putih ja dan dapat 3x kot.

So susu yang aku try untuk Safelia ;


Enfalac A+ 
Safelia sembelit, keja kentut ja. Taik keluar warna macam nak kelabu n bulat kecik2 macam taik kambing. So stop.


Frisolac Comfort
Keja berak sampaiiiiiiii turun berat badan. Kira dah tahap cirit. Minum ni sebab nak bagi kuning cepat turun tapi nan ado. Tapi sebab dia bagi turun berat badan. Aku stop.



S26 Gold
Safelia minum keja kentut ja all the time, sampai terganggu tidoq dia. Keja nangis meragam ja. Mula aku ingat kentut sedia-sedi tu bagus. Rupanya kalau kentut sedia n meragam tanda tak bagus. Pastu jadi sembelit. Taik keluar ketoi xberair apa. Tiap kali nak berak menangis.

Frisolac (tin biru)
Sembelit n keadaan sama macam minum susu S26 Gold. So terus stop.


Dutch Baby
Elokkkkkk! Rupanya susu murah juga yang sesuai hahahaha.. berak cantik. Kuning. Taik lembut elok. Tiap hari berak atau 2x sehari. Tak kerap kentut, tapi kentut yang normal. Tak meragam. Masa berak pun tak nangis, tau-tau berak.

So now maintain Dutch Baby step 1. Alhamdulillah. Lega i tau. Susu Dutch Baby ni memang murah gila gila gila gila. Ada juga penyelamat.

Lega ya amat weh. Kalau dak ya allah susah hati. Dengan susah hati susu badan tak dak. Lani redha. Susu badan ka susu tepung ka janji membesar dengan sihat.

Nanti 6m-1tahun ibu ikhtiar bagi bakteria baik usus adik jadi banyak ya.

K bye!



For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di