Skip to main content

Hari Ke 28 Berpantang.

Hye, assalamualaikum.

Harini dah masuk 28hari aku berpantang. Yang mana tak tau, after 8tahun aku mengandung lagi. Dan dah selamat pun bersalin baby girl pada 2/10/2020 haritu.


Nama diberi, Nur Safelia Binti Mohd Noradli. Lahir dengan berat 2.78kg, tinggi 50cm. Bersalin secara czer pada minggu ke 35 3hari. Kira Safelia ni doktor cakap borderline prem. Disebabkan berat dia cun, dia tak masuk NICU.

———————

Safelia ni boleh kata baby accident. Aku memang teringin nak ada baby tapi kalau bagi pilihan biarlah Adelia jer. Tapi tuhan nak bagi juga. Aku terima ja la, cuma next time dah taknak dah mengandung n beranak.

Aku dah bagitau doktor Yati. Aku plan nak BTL kot. Tengok lepas habis pantang ni doktor Yati nak bincang lain. Dia tak rekemen BTL, tapi aku nak.

Pantang kalini, berdua dengan Eli. Patutnya aku upah CL.. tapi sebab bersalin awal, jadual CL aku tu full tak boleh nak selit langsung. So terpaksa cancel.


Semua Eli buat. Start hari ke 14 macam tu aku dah ok banyak so banyak benda lain aku buat sendiri dah. Lega juga la Safelia tak banyak cekadak. Cuma dia berjaga 2-3pagi. Habis lari waktu tidoq.

Bayangkan 6-7tahun aku tidoq best. Kalini memang mendapatlah! Hhaahahaha.. cuma yang bestnya dia tak nangis tak ketahuan. Nangis nak susu, nangis gitu2 ja.

—————

Kuning dia pun lepas 21hari slowly turun. So tak perlu check darah kot tali pusat dah. Safelia minum formula milk + susu ibu. Tapi kebanyakkan dia minum FM la sebab susu aku kui sikit sebab stress n tidoq tak betul kot.

Bila tidoq xbetul, waktu makan memang kelaut dalam la..tapi aku ok ja, janji dia kenyang. Berak elok. Habis pantang aku nak usaha bagi dia fully susu badan.

Nak panggil kakak urut tu datang balik untuk urut breast semua. Sebab aku nak pam, bagi susu guna botol. Senang sikit.

Bersalin kali kedua ni, aku tak obses nak susu badan sesaja, sampai jejas anak. Aku redha ja dia minum susu fm dulu sebab hari 1st czer memang susu tak keluar langsung.

So doktor kata untuk elak gula dalam darah di jadi low & tak nak dia poor feeding, kena bagi susu fm dulu. Lepas 3-4hari boleh usaha pam n urut n banyak susu aku dapat.

Dan dah licin Safelia minum sebab aku pam n simpan dalam freezer. Ada juga rezeki Safelia. Safelia pula jenis tak kisah susu dari freezer dipanaskan ke, susu fm ke, susu badan fresh ke.. semua dia minum. Jenis senang bela. Hahaha..



——————

Safelia dah jaga, K la nanti i sambung lagi. Bye.










For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at nursafiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim