Skip to main content

Anak Kedua. Coming Soon. Insyallah.

Hye. Assalamualaikum.

Dua tiga hari lepas, aku ada update pasal anak kedua otw.. ramai yang ucap taniah. Tq semua.

Fyi, aku dalam proses nak usaha ke arah menambah anak. Belum pregnant pun. Sekarang aku kena settlekan problem pcos aku dulu.

So now aku under treatment. Doakan aku.

Ada yang tanya, bukan dulu nak Adelia sorang kewwww????

Well, now aku dah rasa ready nak tambah anak. So? So aku nak mengandung la. Hahahaha aku nak baby girl. No boy. Aku xsuka nak bela baby lelaki. Aku xsuka lelaki.

Tapi kalau Allah bagi, aku terima jala. Tapi aku akan try n usaha utk dptkan baby girl.

================

Mcmn boleh nak pregnant??

Sebelum ni mmg aku xnak tmbh anak, ayah aku dok tny dok suruh pun, aku cakap aku mmg xmau dah..banyak benda yang aku fikir.

Aku fobia nak anak ramai, sebab persekitaran aku membesar adalah banyak xbest dari best. Aku xnak anak aku hadap apa yang aku hadap.

Dan aku pun xcaya ke Eli. Lulz. Xyakin. Nanti dah penat beranak, haram dia xmau jaga sama2..buat penat ja.

Lagi pun, Mak ayah akubercerai.. aku membesar time mak ayah pun tengah dok kalut cari hidup depa... benda tu adalah sesuatu yang sangat2 meninggalkan trauma dalam hidup aku.

Membesar dengan orang yang banyak fake, sat dok rumah tok belah ayah.. sat dok rumah tok belah mak.. hadap pula mak pak menakan yang selalu tanya soalan bodo, pastu non stop dok takut2 kan aku kata nnt aku dh xleh jumpa ayah la apa semua(aku pling rapat dgn ayah).. anak lelaki pengasuh aku pun mcm haramjadah... trauma weh. Serius.

Tp benda2 tu juga yang mengajar aku supaya menjadi orang yang hatinya kuat.

Aku dah maafkan dah semua manusia y mcm haramjadah tu. semoga hidup depa lebih bermakna & semoga Allah hindarkan anak beranak cucu cicit depa alami trauma mcm aku. Amin

====================

So now aku dah boleh rasa steady. Trauma tu semua masih ada tp xla seteruk dulu.

Aku takut bila anak ramai, aku xboleh handle n anak aku dpt nasib yang sama mcm aku. Aku takut gila. Dan aku juga takut aku jadi ibu yang pilih kasih terhadap anak-anak.

Sebab aku tau mcmna rasa bila menjadi anak yang bukan pilihan.

Now steady. Tapi takut tu masih ada. Tapi aku dah boleh hadap dengan steady. Alhamdulillah. Bertahun-tahun weh aku belajar cara nak hadap apa yang aku trauma & takut.

Dan aku pun dah percaya Eli 70% dah banding dulu 10% ja hahahahahaha.. Eli pun dah tunjuk pada aku yang dia pun sama ready nak baby no 2. So on jala.

Makanya, jom doakan aku berjaya hapuskan pcos & boleh pregnant lagi. Insyallah.

Terima kasih pada ucapan-ucapan yang baik2, dan pada yang menyindir pun terima kasih juga sebab rajin type ayat menyindir hahahha..

================

Bye!
Love u olls!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Comments

Cik Siti Hajar said…
chaiyok3 piyaaaa....
insyaAllah niat kita baik Allah bagi kita yang baik baik je..
:)
Aerzee A. said…
In shaa Allah semoga dipermudahkan usaha nak dapatkan anak kedua ni hehe. Ezy pun sama mcm piya jugak, tak berapa nak percaya lagi kat husband hahaha. Baru setahun setengah kot, makin lama makin banyak benda baru yang ezy kenal/belajar dari perangai husband. Tengok dulu cara anak ni mcm mana dia jaga, baru pikir anak kedua hahaha (husband dok plan2 nak selang 2 tahun. Kalau dia pun mengelat nak jaga, 2 tahun kejadah hahahah). Sebab ezy pun parents bercerai dulu huhuhuhuh. Jangan kata parents sendiri, tok, makpak sedara ramai gak yg bercerai. Jadi trauma tu ada, as if mcm sumpahan keturunan :(
Chekgu Azrine said…
semga dipermudahkan urusan sis ye.akk doakan dr jauh...semoga berjaya sis!
syarida said…
InsyaAllah. Happy baca post ni :)
Anonymous said…
How you overcome your trauma?FYI,we are the same age,same boat which our parents divorce,still single and afraid to build the life with marriage.Haissh,i feel your trauma too.I'm not believe and confident with men.
Han Hanni said…
semoga dipermudahkan

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di