Skip to main content

Trip Ke Yogyakarta PART 2

Hello. Hye. Aku dah selamat sampai ke Malaysia pada hari Sabtu haritu. Dan selamat sampai Sungai Petani hari Ahad pagi jam 5pagi.

Orang tanya best ke tak Jogja? Mesti lerrr best! Tak puas p 5hari. Patutnya kena p 2minggu hahahaha..

Kami ke Jogja 4orang. Dan plan semuanya last minit. Persiapan dibuat sebulan awal ja.
.
TIKET FLIGHT
Kami naik air asia.So dapat tiket flight dalam Rm447/person return. Inc 80kg check in luggage p balik.

Kaki ambil tiket paling awal ke Jogja 6.30pagi dan tiket balik KL paling lewat jam 5.30petang.


HOTEL
Kami stay di RUMAH ROSO HOMESTAY. Servis dan keadaan bilik 5/5. Bersih. Puas hati dan paling penting owner dan staff sangat ramah dan baik.

5hari 4malam - Rm399. Inc breakfast selama 5hari.

Ada 2katil queen untuk 4orang dan bilik air dalam bilik.

Rumah Roso ni ada lagi 3bilik air diluar. So bilik yang xda bilik air boleh mandi diluar. Selesa dan bersih.




















Memang selesa. Dan nyaman banget.




Ni bahagian luar.

Makan yang disediakan untuk breakfast pun sedap.







Kami sempat breakfast 2hari ja. Lagi 2hari xsempat sebab keluar awal subuh2.

Kalau malam lapar, p depan jumpa kak Lucy minta nak order makanan secara online.

Nanti kak lucy bagi tablet dia untuk kita order online. Nanti runner hantar sampai ke depan Rumah Roso.

Gittuhhh!

Dan hotel ni, walking distance ke alun alun kidul. Alun alun kidul ni time weekend ja hidup. Kalau p hari biasa so-so ja.



SUPIR
P jogja memang aku guna khidmat supir sepenuhnya. Kos untuk 5hari adalah 2juta 300ratus IDR.

Supir aku pilih memang superb. Best gila sebab umur beza tak banyak. So macam kawan-kawan. Mudah nak bersembang dan melawak.

Nanti aku cerita di lain entry pasal supir ni.



















Mas Yudi (gambar atas)

Hendra (gambar bawah)








Hari pertama dan kedua, supir lain. Namanya Hendra. Supir hari ketiga hingga balik, dapat supir namanya Yudi.

Mas Yudi paling terbaik n best banding Hendra hahahaha.. Hendra tu lawak. Tapi dia macam noob sikit. Dia terlalu ikut atas kertas. Hendra ni bini 4 orang. Tengok ja haluih hahahaha..

Macam Mas Yudi, dia bawa p merata alam tempat makan. Tu yang best tu. Gila-gila juga. Dan lebih steady. Best buat kawan. Mas Yudi, anak dua, bini sorang.

Bini dia punya la segak. Kalau dekat Malaysia, kita panggil anak mami. Bini Mas Yudi, orang Borneo, tapi darah campuran India. Mas Yudi siap tunjuk gambar anak dan bini dia lagi. Best dan selesa la. Tak la rasa canggung gittuh.

Macam part makan, kalau ada aku ke, mira ke makan xhabis.. contoh mkn ayam xhabis.. makan lontong xhabis.. nanti Mas Yudi la yang tolong perabeh.. sebab sayang kan makanan xhabis.. dia dok kata dia dh gemuk dok dgn kami 3hari hahahaha..


TEMPAT -TEMPAT YANG KAMI PERGI
Tak banyak tempat best, biasa la noob. Baru 1st time sampai. So banyak tempat adalah tempat yang typical orang pergi.

Untuk ke tempat-tempat ni, baget semuanya dalam Rm517 inc kos makan lobster, kos byr gambar 10R 15keping, kos naik jeep.

Tempat yang kami p dan singgah :-

Borobudur
Prambanan
Ratu Roko
Gereja ayam
Pasar Malioboro
Alun alin kidul
Kalibiru
Merapi
Phuntuk setumbu
Pantai maringitis
Pantai timang+ Gondola+ makan lobster
Pantai gumuk untuk main sandboarding
Kebun buah mangunan
Hutan pinus
Pasar Beringhajo

Antara semua tempat diatas ni, yang tak perlu buang masa p adalah kebun buah mangunan. Sebab tempat dia biasa gila. Tak best. Gittuh! Tempat lain-lain ok la.


MAKANAN
Makanan dekat sana memang murah gila babun punya. Disebabkan murah, kami ajak sekali supir makan.

Sebab serius murah gila wei. Sekali makan 5kepala baru 150k IDR. Dalam 50inggit malaysia.

Memang murah la makanan dekat sana.

Makan lobster 2kg, ikan bakar semua.. baru Rm184.

Memang murah. Air buah depa sedap gila weh! Tambah air jus es jeruk.

Sepanjang 5hari dekat sana untuk makan habis dalam Rm100/person ja kot ke kurang lagi.


SHOPPING
Best shopping di Pasar Malioboro. Kalau nak baju batik jawa boleh ke Pasar Beringhajo.

Baju moden-moden, boleh ke Pasar Malioboro.

Kami masa p bawa 2luggage ja n sling bag tiap sorang.

Balik kami bawa 3luggage, sling bag 2, 2bag kecik, 3bagpack. Kahkahkah.. semua jadi gila shopping!

Murah uolls! P pasar Malioboro, cari butuik muslimah dekat sana. Harga murah gila n baju cantik. Telekung pun semua murah.


So total habis dekat sana Rm1870.59(flight PEN-KUL, flight KUL-JOG-KUL, entrance tiap tempat, hotel).

Kami dekat sana memang mewah gila. Makan xyah nak pekin. Nak bagi extra tip dekat orang sana pun xyah berkira-kira. The more you give, the more you get back. Duit shopping asing yo.

Duit shopping ,mcm aku bawa Rm900, Mira Rm600, Pkah Rm500.

Memang gila la shopping. P pasar Malioboro jalan kaki, balik p tempat parking terpaksa naik beca sbb banyak sgt barang.. murah wei. Serius.




Bag ni utk mak Fuziah. Baru Rm16 uollsssssssssssss.. time beli mesti la kena bargain ok. Aku beli 2, 1 utk diri sendiri, 1 utk mak. Nk beli 4 xcukup bag..sebab bag ni keras xboleh lipat.

Lawa-lawa corak dia.




Rambang mata-mata.


Itu saja dulu nak cerita. Nanti aku continue lagi.

Bye!


Posted using BlogPress from my iPhone

Comments

Anum said…
bestnyaaaaaaaaaaaaaa

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di