Skip to main content

Ke Jogjakarta. PART 1

Hye. Assalamualaikum.



Esok aku dah gerak ke KL untuk ke Jogjakarta pada 14hb ni. Setelah sekian lama xtravel. Last travel p Istanbul 2013. 4tahun dah dok nganga dalam Malaysia ja.

Masa dok start buat Pbyso®, orang dok tanya,,xp jalan travel mana-mana ka...memang dak la diknon weiii hahahaa... masa mula berniaga,staff pun xdak.. semua benda buat berdua kot.. mana la boleh p enjoy... so macam sekarang, 80% staff dah boleh handle. Alhamdulillah.

So aku p Jogjakarta, Eli p Jepun. Masing-masing p ikut haluan masing-masing.. sebab sebelum ni memang xdak plan apa pun dengan Eli. Pastu tetiba Mira Nadia Mansor ajak aku p Yogjakarta. Aku pun excited la.. bagitau Eli..Eli memang jeneh tak kisah.. dia bagi ja..

tengok-tengok dia pun plan dengan kawan dia..p bcuti gak xbawa aku..dem! hahahaha.. p jauh plak tu..tak aci langsung! huhuhu


-------------------------------------------------

So plan bulan 1, beli tiket hujung bulan 2. Dapat la harga tiket p balik inc bag 20kg RM450/person inc insuran semua. Boleh dapat murah lagi harga tiket kalau beli lagi awal. tapi kami dapat harga ni la sebab otak seminit semuanya hahahah

so kami p 4orang. semua segala itinerary segalanya aku yang buat. google sana sini. Minta tolong supir sana juga.. so settle la harga smua. Untuk masuk ke semua temple or pantai kena sedia duit dalam RM600  juga. Termasuk kos makan lobster dekat sana. Duit makan ,duit shopping yang lain xtermasuk la.

Pastu aku kutip extra sorang RM200. Incase ada harga masuk temple or mana-mana tempat ada naik ke. So total /person untuk p Jogjakarta adalah RM1850.59sen. (Ini kos untuk orang yang planning seminit, boleh dpt murah lagi kalau kita planning dalam jangkamasa panjang ok)

jumlah tu termasuk dengan :

Duit hotel 5hari 4malam
Duit supir untuk 5hari 4malam
Duit flight Penang - Kuala Lumpur
Duit flight Kuala Lumpur - Yogjakarta - Kuala Lumpur (40kg baggage)
Duit ETS balik SP
Duit ke tempat -tempat berikut, yang no entrance fee tu ja xkena duit, tempat lain semua kena duit.

Prambanan
Sunset ratu boko
Alun alun kidul (NO ENTRANCE FEE)
sunrise at mt merapi and lava tour by jeep
Borobudur
Pantai parangtritis
Malioboro (SHOPPING! NO ENTRANCE FEE)
sunrise bukit punthuk setumbu
Kalibiru
kebun buah mangunan
Hutan pinus (NO ENTRANCE FEE)
Pantai timang / Naik gondola
Makan lobster 
Bukit bintang (NO ENTRANCE FEE)
Pasar beringharjo(SHOPPING! NO ENTRANCE FEE)


--------------------------------------------------------------

Aku juga la yang kumpul duit semua juga. hehee.. so dah cukup. dan dah tukar pun ke duit IDR. Silapnya aku tukar semua di Malaysia. Rupanya bila share di facebook, depa kata better tukar dekat sana lagi berbaloi.

Aku tukar di Penang, RM335  samadengan 1JUTA IDR. rugi banyak juga sebab ada yangtukar dekat sana dapat 1juta RM302. Tapi xapa, setiap yang terjadi ada hikmah dia. Tak ada 1 pun kejadian ALLAH jadikan sia-sia melainkan nak kita belajar sesuatu dari apa yang jadi, gitttuhhh! Total aku tukar RM6000 dapat 18juta IDR

So relax. hehe..Duit semua aku dah siap bahagi. dah masuk sampul 1-1  ikut hari dan tempat. Terima kasih dekat Eli sebab ajar aku bab tu. So nanti xgelabah. Tiket pun semua dah check in siap seminggu sebelum tarikh nak p. Nanti p drop bag jala.


Aku duit belanja n shopping bawa RM850. Pkah RM500, Mira dengan Linda RM600. Tak tau la habis ka dak. hahaha..ke tak cukup.

-----------------------------------------------

Doakan kami berempat selamat pergi dan balik. Nanti if superb aku share dekat blog lagi untuk part 2 pula.


bye!





















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

mrs kayrul said…
happy holiday piyah...kompem havoc geng2 pompuan je pi
Aty Fared said…
selamat bercuti piya,,, :)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..