Skip to main content

Tahun Baru. Impian Baru. Semua Baru.

Assalamualaikum. Fuhhh! Lama wei xupdate blog. Masa tu xberapa nak ada.

Dah masuk pun tahun 2017. Dari segu hidup aku, sangat banyak berubah. Alhamdulillah. Tak tercapai dan tak terbayang pun nak sampai hidup yang macamni. Tapi itulah takdir. Alhamdulillah.

Tahun ni Adelia pun dah masuk sekolah. Dan letak dia nursery juga.




Semangat dia pun. Better banyak la dari tahun lepas. Dia lebih steady. Bag pilih sendiri. Spender pun pilih sendiri.. semua dah pandai pilih sendiri.

Cakap pun dah pandai. alhamdulillah. So far dia sihat. Cuma ralat sikit sekarang ni dah xdapat nak control pengambilan makanan merapu y dia dok makan.

Tapi nasi semua makan macam biasa. Sayur pun mkn tapi ikut mood.

Start awal januari ni, jadual kami memang berubah. Masuk office pun jam 8pagi. Balik ja xawal.. sebab bz settlekan kerja .. selalu jam 7ptg mcm tu baru gerak balik rumah.

Memang bz ah! Setiap Isnin dan Rabu, ada kelas lagi..

Adelia pun kami masukkan ke nursery, biar dia belajar bergaul dan berdikari. Kalau ikut mai office pun dia merapu tengok ipad ja.. so elok la dia p nursery.

================





Kami dah pindah masuk ke lot kedai. Tak lagi beroperasi dekat rumah. Sebab nak upgrade ke Sdn Bhd, xboleh alamat rumah.

Cari punya cari lot kedai, akhirnya jumpaaaaaaa... sebulan gigih cari dalam mudah, akhirnya rezeki depan mata ja. Dapat la sewa Rm600. Owner kedai pula baik hati bagi duduk awal kalau ikutkan Januari.

So bahagian depan buat retail. Bahagian belakang buat production semua. Ada bilik khas untuk buat produk.

Pekerja pun dah 6 orang. Campur aku dengan Eli, 8orang.

Bahagian depan kedai, idea deco sepenuhnya dari Eli. Bahagian belakang aku.

Kami xada renovate apa pun, minta buat bilik dengan playwood ja. Lepastu cat mcm tu ja.. kos bodo-bodo pun habis dekat 20k juga.. huhuhu..

Cat kena Rm4500 kira brader tu cat, kemas kedai, buang karpet lama..buang paku2 lama..sapu n kemas kedai sekali, cat memang tiptop la. Elok gila brader shahrun ni buat. Memang superb. partition buat dri playwood ja, tapi dia cat nampak dah mcm dinding batu hahaha.. kemas gila wei.. baloi la bayar Rm4500. Selamat jumpa dengan orang yang betul.

Lepas tu pasang aircond. Kena dalam Rm4000.

Lepas tu pasang carpet. Upah bangla. Carpet ni aku xberapa puas hati. Tapi redha jala takat tu ja rezeki yang dapat. Carpet kena dalam Rm2900.

Lepas tu pasang lampu. Upah bffffffff i. Kena dalam Rm800. Depa buat kerja amal. Tu y dpt caj murah hahaha.. padahal qenyah kot.. rezeki. Alhamdulillah.

Repair bumbung bocor kena Rm400. Tengok tadi hujan lebat, bocor juga tempat yang sama. Harap esok brader tu datang buat semula bumbung tu.

Beli barang deko. Kerusi meja semua hampir Rm5000. Pc dan printer Rm2000. Fail2 semua Rm500. Duit keluar macam ayaq!

Gitteewww la taqa nak boleh jadi elok. Ada hikmah disebalik semua yang jadi dan yang diperolehi.

Walaupun tahun ni hingga tahun depan adalah gawat. Mana yang boleh kita buat , kita buat. Usaha dan dan bersyukur selalu.

=====================

Berniaga kerana Allah. Aku berniaga produk yang bawa kesan lambat ni kerana allah dan kerana nk bantu orang lain yang kulit rosak dan cacat akibat pakai produk yang bukan-bukan. Nak educate orang bahawasanya, kulit kita ni boleh cantik dengan cara yang selamat.

Lambat xapa, asalkan xmudarat pada luaran dan organ dalaman.

Purebysafiyyahosman ni memang betul-betul menjadi. Alhamdulillah. Betul la, bila kita niat nak bantu orang, Allah lagi buka jalan pada kita.

Aku dah habis Rm24k mcm tu utk ilmu. Dan dari ilmu tu aku dgn Eli guna utk bangunkan pure n bawa pure ke depan.

Alhamdulillah. Memang tak sia-sia habiskan 24k.

So tahun ni, tahun untuk bawa Purebysafiyyahosman menjadi lebih serius.

Doakan kami sekeluarga di permudahkan. Amin.






Posted using BlogPress from my iPhone

Comments

Ayumieka said…
Tahniah Safiyyah... Tahniah Purebysafiyyahosman

semoga terus maju jaya. sebenarnya awak dah ter inspired ramai orang termasuk saya. tahniah tahniah tahniah..

dorsett pink said…
Sewa murah rm600 tapi nak set-up office & kedai tu yang mahal. Huhuhu
dorsett pink said…
Tahniah dapat mentor bisness yang bagus

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..