Skip to main content

Muhammad Adam Rayyan Bin Muhamad Nasir--Kanser Neuroblastoma,Stage 4 Diusia 4Tahun.


SCROLL UNTUK ENTRY BARU.



Hye












Gambar latest Adam.



















Adam dah kimo sebanyak 7x..






Hujung bulan 8 akan continue kimo lagi sebab sel kanser tu still ada dalam badan Adam.












Rasanya dah lama betul aku xupdate apa-apa pasal Adam..bukan sebab xsempat..tapi xsanggup. Hati dan perasaan aku dah macam xboleh terima dah..tengok Adam depan mata sangat la melukakan hati aku.











Adam start sakit awal tahun lepas. Masa tu kakak aku(mama Adam) stay dekat Bukit Besi,Terengganu.



Adam demam on off sampai la dia mengadu sakit kaki xboleh jalan. Time tu berat badan dia drop gila-gila. Macam-macam andaian doktor..kencing tikus..kurang zat besi..akhirnya confirm kanser stage 4 diusia 3tahun.












Mama papa bawa Adam main belon dekat Pantai Merdeka.





Tahun 2015 ni dah masuk setahun Adam sakit. Macamana payahnya family aku terima berita ni..bila tengok Adam makin ok dan kuat..kami sekeluarga pun jadi kuat.












Keluarga kecik Adam.


Adam disahkan kanser masa mama Adam dalam pantang lahirkan adik Sarah.


Betapa kuatnya mama n papa Adam.


Adik Sarah pun macam dah faham sekarang..adik Sarah sangat berdikari.


Tak pernah aku sangka kakak aku,anak menakan aku akan lalui benda mcmni..apa dosa Adam..



Sekarang,lepas dah beberapa kali kimo,doktor sahkan saraf telinga adam rosak teruk..disebabkan saraf telinga rosak Adam xboleh nak bercakap dengan clear..Adam still cakap pelat n Adam pekak.












Masa hari Adam test alat pendengaran tu,mama Adam kemain seronok sebab Adam boleh cakap dengan jelas dan dengar dengan jelas.



Berkobar-kobar dia balik cerita ke aunty piyah,acu,nanny dgn paklong.


So sekarang ni, mama Adam n papa Adam memerlukan Rm6800 untuk buat dedua alat pendengaran untuk telinga Adam.


Doktor cakap peluang untuk sembuh tipis. Sedihnyaaaaaaaaaaa...

Duit simpanan mama n papa Adam pun makin surut..sekarang ni papa Adam ja keja..mama Adam dah kena buang keja..so memang depa terasa la susah..





Raya tahun ni lebih indah berbanding raya tahun lepas..


Seronok tengok Adam dah kuat berbanding tahun lepas.


Adam selang sehari kena ke hospital. Kalau dulu hari-hari kena ulang alik ke hospital untuk cek darah dengan cucuk nipogen.

Tapi sekarang mama Adam dengan papa Adam dah boleh cucuk nipogen tu sendiri ke Adam,so selang sehari kena p hosptal utk cek darah ja.






Papa Adam keja JPJ,depa dah submit borang untuk minta bantuan..tapi itu la..3bulan tu terlalu lama..kesian ke Adam.


Sedikit sebanyak cerita pasal Adam.








Adam..


Masa ni dah keluar hospital,tapi doktor still xtau apa sakit dia..






Tahun lepas..bulan puasa.


Masa ni kalau tengok adam depan-depan,memang tumpah air mata..


Aunty piyah harap Adam kuat sampai bebila.


Kami semua sayang Adam dan akan cuba gembirakan hati Adam.

~~~~~~


Terima kasih pada kalian y sudi menderma duit ringgit.

Jasa kalian amat kami hargai.

Terima kasih rakyat Malaysia yang budiman.

~~~









Dari facebook mama Adam


-------------------------



Pada yang masih email utk minta no acc utk menderma sedikit wang utk perbelanjaan Adam dan ada yang katanya nak beri zakat utk Adam,aku letak dekat sini terus ya,sbb kadang dekat 2ninggu baru email berbalas..ada y berkali-kali hanyar email hanya kerana nak minta no acc..so letak dekat sini terus senang.



Pada y sebelum ni dah terima no acc melalui email walaupun aku dh tolak dgn cara baik, tapi masih nak bagi juga..semua duit dan zakat yang diberi aku dh beri pada mama Adam. Terima kasih ya.



Latest update pasal Adam, Adam dah tak perlu kimo sebab badan dia dah xboleh nak terima. Sekarang doktor hanya bagi ubat utk panjangkan hayat Adam sahaja. Adam perlu ke hospital tiap 1minggu /1bulan sekali tengok pada penerimaan badan Adam.



Sekarang Adam hanya bergantung pada ubat dan mama N papa Adam cuma nk happy kan Adam ja sekarang ni. Tak lama lagi birthday Adam. Semoga Adam akan hidup lama dgn kami sekeluarga. Amin

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di