Skip to main content

Persiapan Raya Tahun Ini(2016).

Hye!selamat berpuasa!
Ok aku dh semangat berkobar-kobar beli baju raya hehe..

Macam biasa, aku memang akan beli on9 ja baju raya. Tiap tahun beli on9.

2tahun berturut-turut beli dari alshawlmalaysia. Tahun lepas beli dekat Zalora & tempah..last2 y tempah xpakai pun..sbb xbest.

Tahun ni memang tahun kebaya & kebarung aku rasa.. Sbb semua online shop pun buat pattern yang sama.

Rambang mata i. Hahaha

So akhirnya, aku dah shopping baju raya! Baget berat akan turun sampai 60kg la.. So far baru 63kg ni berat aku.

Kemoroyanan aku start bila aku nampak gambar ni...






Lawa wei! Aku mata lani mmg semua nampak hitam ja. Xnampak warna lain dah! Padahal tahun lepas pun bahu raya warna hitam.

Cantikkan gambar tu? Serius nampak lain la sikit dari butik lain. Masa dok tengok-tengok mcm frust la sikit sbb baca depa dh xambil order.

Makanya aku pun letak dekat facebook & tanya mana lagi online shop yang jual kebarung/kebaya...

Sekali kak iwani basri bagitau yang kebaya aku tengok tu dari brand adik dia! Pastu owner byanasri pun komen cakap depa masih ambil order utk kebaya hitam ittewwwww..

Aku apa lagi, malam esok tu terus order! Cutting ada xda pikiaq kemudian!janji baju dapat dulu hewhewhewhew




Material kain aku xselidik plak,ini la aku punya perangai. Kalau dah suka,aku akan beli ja..material kain pikiaq kemudian. Apa pun jenis material,kalau dh sampai...aku terima dengan hati yang terbuka..sbb dah suka!

Sebab tu aku suka ja shopping baju raya on9..walaupun hari2 lain jarang sangat aku nk beli baju on9.

1st baju raya yang aku beli on9 dulu dari Rina Salleh. Tapi size chart dia xngam dgn aku. Tapi material baju & design cantik-cantik dekat Rina Salleh.

Alshawlmalaysia atau sekarang nama dh tukar ke qhaaleesa,size cart dia mmg terbaik! Memang ngam elok dekat badan & dia pun xtarget model tinggi beli baju dia.. So saiz mmg cun2..best la..

Tahun ni punya koleksi raya dia aku xsempt nak join sbb xsangka dah tutup order.

Pastu bila tengok size chart Anasri ni, sama pula dengan size chart qhaaleesa. Memang pucuk dicita ulam mendatang la kan..

Order & terus bayar la-la tu gak. Selang berapa hari ntah depa terus tutup order. Selamat i dh order!

Harga mahsuri kebaya adalah Rm229. Pastu beli sekali kerongsang kerawang tu Rm30,dapat diskaun sebab beli dengan baju. Makanya ioll dh ketaq kepala tunggu baju sampai ni.




Helok kan!? Utk kerawang bawah baju tu kita boleh pilih..nak silver ke nak gold. Aku pilih silver. Tapi bila pikiaq balik kalau ambil gold mesti lagi nampak classic. Kan.

Habis cerita pasal baju.

---------------

Kasut. Kasut memang tak beli dah sebab dah ada. Oleh itu,semoga Eli xajak aku p Mitsui. Sakgi saka aku ajak p drmartens plak ..hahaha

Kasut recycle kasut tahun lepas punya ja.






Kasut tahun lepas. Baru pakai sekali ja kasut ni. So niat hati besar nak pakai kasut ni ja.

Tapi,niat hati kecil nak kasut ni :-













Dr martens punya juga. Lawa gila!













Lawa kan?! Warna ni memang kena dengan kebaya mahsuri. Hewhewhew..

Saat-saat mcmni rasa macam alangkah baiknya kalau aku BikMama. Kakakaka..

Habis pasal kasut.
-------------

Shawl pula. Sekarang ni shawl aku tengah gila dengan bubble shawl. Yang style ada biji-biji tu.

Dan semestinya aku beli dari facebook nama Afiqah Osman! Kakak aku jual. Murah-murah ja.




























































Ni antara warna yang ada. Kalau tengok dekat fb kak aku belambak lagi warna. Rambang mata-mata oi!

Ni instant 2muka tau! Kak aku buat promo Rm15 jewwww selai.

Lepas tu kak aku jual juga baju budak juga.










Comelkan! Rm65 ja wei.. Xplan lagi nak beli ke Adelia ka dak. Baju ni banyak warna ada. Saiz dari 1tahun sampai 12 ke 7tahun ntah. Comel2 semua!

------------

Bag raya.

Amboih sangat. Raya pun ada bag hahaha.. Bag raya cari dekat Gm Klang jewww.. Banyak cantik-cantik & harga murah tahap gila punya.

Bag idaman nak beli xcukup duit lagi hahaha.. Oleh itu simpan dalam mimpi dulu.
---------

Kuih raya.

Kuih raya aku tempah dari kakak aku juga. Sekadar buat syarat & tanda support kak aku.

Dia lani full time jaga anak & niaga kecik2..makanya support la apa y dia juai.

Bab kuih raya aku xberiya sangat nak order,sbb nanti raya pertama lepak rumah Parit Buntar. Raya kedua ada bbq dekat rumah mak Tikam Batu. Raya ketiga p rumah ayah pula di Permatang Berangan.

Raya ke4-5 memang dah mula production Purebysafiyyahosman semula.

---------

Itu jala persiapan aku utk raya ni. Tahun yang berbeza & perasaan yang berbeza.


Selamat membuat persiapan raya pada uoll. Semoga lancar hendaknya. Amin.

Bye!





Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..