Skip to main content

Random.

Hello!
Dok tangguh-tangguh nak update blog.

Adelia dah start sekolah. Tapi dekat 2minggu dah xp sekolah. Dia xsuka sekolah!hahaha.. Pening aku.

Seminggu mula tu xp sekolah sebab mak pak dia bz. Mggu ni xp sekolah sbb selesema dengan batuk.


Bawa ambil ubat. Adelia memang selama ni dari umur 3bulan sampai la dah nak masuk 4tahun ni memang serasi dengan ubat homeopati.

Kalau dulu masa dok Banting,aku tuju ke doktor hassan di bangi. Sekarang tuju klinik doktor mansor,sungai petani.

Kali kedua dah Adelia ke klinik homeopati doktor mansor.

Harga lebih kurang doktor hassan. Rm18-Rm20 sekali ambl ubat.



Ni gambar masa p uptown sungai petani. Pinggan mangkuk Rm6,periuk tu Rm30. Rambang mata aku.

Pipah ja beli,aku xbeli pun. Hampir nak beli dah,jalan p bank rakyat nak cucuk duit tengok bank out of service. Hahaha. Selamat duit ioll.




Masa keluar dengan pipah,singgah makan ala2 shellout. Murah uoll. Kedai lupa nama apa. Makanan sedap gila. Tpi kena makan dengan nasi sebab kalau ratah sedikit masin. Tapi sedap! 1set Rm23,dapat sekali nasi. Kangkung goreng tu order asing.

Y dalam gambar tu kami ambil 2set. 1set share 2org.

Tq pipah belanja ioll. 😘😘



Ni barang pure yang aku letak dekat butik Qish. Berdepan dengan 7e jam besar,Sungai petani. So orang-orang sekitar Sungai petani,Kota Kuala Muda atau Tikam Batu boleh p walk in terus. Aku xsempat nak COD kalau ada y nak beli..kena p walk in ja ok.
Harga semua sama.



Ini office baru purebysafiyyahosman. Baru settle cuci hari Sabtu haritu. Mula aku nak upah orang ja basuh. Tapi budak yang janji nak mai tu cancel pulak. Terpaksa la aku dengan Eli basuh sendiri. Capit pun ada tolong basuh sekali.

Xtau lagi bila nak start operasi. Sebab nak cat dengan pindah barang basah n bekas dulu.

Ni rumah pak menakan Capit,sewa Rm200. So aku dengan Eli pun sewa la utk jadikan office. Rumah sewa lani dah xboleh tampung bekas n barang basah utk buat pure dh.

Nak sewa bangunan MPSP susah gila. Orang tu kata kena ada kabel dulu baru boleh dapat. Aku dah siap submit dah borang haritu. Tapi cekelat angin. Xda rezeki.




Aku akhirnya gigih beli planner kakakakaka..aku beli dari paperdorable. Cantik dan just nice saiz dia. Planner dia ada quotes. Best juga rupa paras bahagian dalam dia. Harga aku beli Rm176 kot xsilap free postage.

Ada 2warna,blueblack dengan pink flamingo.







Haritu mak abah mai,bawa tok Sabariah,pakcik,paktam,paknjang belah tok Sarah dengan paknjang lumut.

Depa sampai-sampai nak tengok rancangan alhijrah aku masuk haritu. Malu gila wei hahahaha.. Tapi aku buka juga la.

Tok Sabariah pun dan cuba foot soak aku buat. 😬😬



Frame dah bertukar wajah. Gittewww hahaha..



Ni gambar lepak dengan geng geng cikibum.makan mee udang usop pulau sayak. Sumpah sedap wei usop pulau sayak pun mee udang. Kuah licin kot. Sedap gia dan murah!

Haritu makan 4mee udang,1koteaw udang,3megi udang,1megi kosong, 1nescafe ais,1limau ais,4teh o ais,1asam boi ais,1sirap : total Rm100. Murah la bagi aku. Tiap pinggan ada 3-4ekor udang saiz sederhana.

Kuah dia la paling win sekali. Cuma servis agak lambat sebab orang ramai.




Ni time kami p bbq dekat bukit jangui ka apa ntah nama dia. Dah terlalu ramai manusia. Xbest.




Esok dah masuk bulan2,makanya busyyyyyyyyyyyyyyyy... 4,5,6 Along kawen dengan orang Subang. 10hb aku ada shooting dengan pihak tv9 untuk produk purebysafiyyahosman lagi. Alhamdulillah.

Usaha gigih aku utk diet xberjaya. Just turun 2kg ja. Plan aku nak nampak kurus dalam tv adalah dengan memakai tudung bawal hahahahahaha..

Ok.
Itu ja nak cerita.
Bye.

Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

safurara said…
hahahahaha good luck piya, xyah lah diet, ttp lawaa.
e.t.t.y said…
wahhh masuk tv9 pulakkk....terbaikkkk!

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di