Skip to main content

Tinggal Lagi Sehari.

Sat ja kita dah sampai ke penghujung 2015. Bagi aku tahun 2015 ni antara tahun paling mencabar dan agak susah nak lalui.

Memang agak struggle la tahun ni.phewwww..

Antara yang aku ingat apa jadi utk tahun ni..





Jan 2015
- Aku kena pindah rumah dalam keadaan yang tergesa-gesa sebab rumah aku sewa tu tuan rumah jual senyap-senyap.
- Aku jual bisnes yang aku usahakan dari tahun 2011 ke orang lain.
- Aku jual kereta.

Feb 2015
- Jobless. Bergantung sepenuhnya dekat Eli.
-Mula niaga barang dari China,tapi xlaku. Aku stop.
-Mula jadi dropship Intan,tapi sekerat jalan.
- Kereta xada. Kemana-mana naik moto kawan Eli(Ketai).

March 2015
- Masih jobless.
- Aktif bercucuk tanam depan rumah.
-Masih tiada kereta.

April 2015
- Berniaga teh detox dari UK.
- Masih tiada kereta.

Mei 2015
- Keluar ura-ura yang MAS nak buang pekerja. Time ni aku n Eli yakin gila babi yang Eli xakan kena buang keja.
- Aku maintain jual detox tea.
-Masih tiada kereta.

Jun 2015





- Aku maintain jual detox tea.
- Hujung bulan Jun, Kak Lily(Owner Luni Resources) wasap kata nak bagi pinjam kereta,yang last2 sekali dia jual ke aku murah ja n bayar secara ansuran.

Julai 2015
- Dah mudah bergerak sebab ada kereta.
-Masih maintain jual detox tea dari UK.

Ogos 2015
- Masih maintain jual detox tea dari Uk.
- Dapat surat Eli kena terminate dari MAS.
-Mula plan dengan Eli bermacam-macam bisnes.


September 2015



- Run sikit-sikit produk sendiri. Time ni aku buat untuk bagi orang cuba ja. Tak berani lagi nak war-warkan.
- Eli confirm xnak dah sambung dengan MAS walaupun dapat offer jadi pekerja kontrak.


Oktober 2015
- Start war-warkan pasal produk purebysafiyyahosman, aku start jual secara online.
- Eli confirm berhenti kerja dengan MAS.
-Kami pindah balik kampung.


November 2015



-Aku dengan Eli 100% setuju invest 1/3 duit pampasan Eli ke produk purebysafiyyahosman.
-Aku dengan Eli mula kerja dengan purebysafiyyahosman.


Disember 2015



- Masih dengan purebysafiyyahosman.
- Dari 2jenis produk pada bulan September,now kami dah buat 12 jenis produk dibawah label purebysafiyyahosman.
- Purebysafiyyahosman juga dah ada stokist hampir keseluruh Malaysia termasuk Sabah Sarawak.

Tahun depan mesti lagi mencabar. Aku serius takut nak hadap tahun depan.

Harap lebih baik dari tahun ni. Dan paling aku harap purebysafiyyahosman dapat pergi lebih jauh.

Sekarang pun kerja lebih mudah,sebab Eli 24/7 ada dengan aku. Kerja rumah dan kerja usahakan purebysafiyyahosman memang kami bahagi.

Hidup aku sekarang lebih mudah.

Aku :
Masak(kalau sempat)
Basuh pinggan
Mandi Adelia/basuh berak Adelia
Kemas tempat tidur
Pack brg customer
Lipat baju kalau Eli xdan lipat

Eli :
Basuh baju
Basuh pinggan kalau aku xsempat basuh
Vacuum rumah
Sidai baju
Lipat baju
Pack brg MA/Agent
Basuh berak Adelia/mandikan Adelia

Pasal Adelia tu kami memang gilir-gilir. Kalau aku bagi mandi,if lepas tu Adelia berak xkira la malam ka siang,memang turn Eli kena basuh berak.

Sidai baju lama dah aku xbuat,aku akan buat bila Eli kena turun KL ja.hehe
---------
Settle semua keja di atas. Bahagi pulak kerja buat produk.

Aku bancuh body scrub/lip scrub/lip balm/soap/foot soak ---Eli adun sampai sebati--aku cedok masuk jar/bekas---Eli tutup jar & lekat sticker.

Bab design sticker memang Eli buat.
Aku cuma kena pikiaq nak tulis apa atas sticker,pikiaq nak letak nama apa.

Facebook bisnes Eli jaga.
Instagram bisnes aku jaga.

Pass tracking dkt customer --Aku.
Up tracking dkt laman sosial --Eli.

Jaga account bisnes --- Eli.
Jaga duit bisnes --- Aku.

Penat masih terasa walaupun bahagi tugas. Tapi aku rasa best sebab hujung-hujung nasib kami mcmni. Masa bulan-bulan xda kereta semua tu..lagi rasa azab.




Doakan kami lebih kuat dan berjaya.

Apa yang aku dapat belajar lepas macam-macam hal yang jadi adalah, apa ja yang hati kita pikir n nak kita buat.. Kita kena BUAT. Just do it!

Jangan takut fail..jangan takut dengan kata-kata dan cakap-cakap orang.


JUST DO IT!

Ok.
Bye.

Selamat menyambut tahun baru.



Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Suria said…
best baca perkembangan hang piyah,
dr zaman hang belajaq, struggle nak kahwin, dah kahwin dpt adelia hehehe.

kira aku boleh khatam la story hang ni utk jd sumber semangat.
semangat hampa kental gila..
goodjob piyah dgn eli!
qieyah said…
I'm proud if u.,
Anonymous said…
adelia comel sgt2la
Mermaid said…
I ada lalu your booth dekat Dewan Millennium Kepala Batas. May your business success
safiyyah osman said…
Hehehehe.. Tq suria. Hg pun good luck ok.
safiyyah osman said…
Hehee Adelia tu kdg ja comel..selalu comot huhu
sarah shamsyul said…
Good luck piya...akk slalu bc blog awk...or status awk...ms awk citer eli kene buang MAS..akk kan ade komen kate awk pandai niaga.buat apepn msti boleh pegi jauh...skg alhamdulilah...awk bleh pegi jauh lg piya...
Azghen said…
Semoga terus maju. Bestnye ada bisnes sendiri. Tapi tu la kan, bukan senang nak sampai tahap sekarang. All the best!
Dylla Fadzil said…
Kagum dengan piyah! Good luck untuk masa akan datang!
amal said…
all the best piya n eli. amal doakan korang akan terus berjaya, insyaallah :)
Syazwani Mazlan said…
semoga bertambah kuat kak :)
e.t.t.y said…
senyum je baca. sebab tau dari awal. paling best part cucuk tanam tu lah. good luck piya.

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di