Skip to main content

Beuteefool -- Perempuan Dengan Tanda Harga.







Aku baru settle baca novel tulisan Fatimah Manaf iaitu kawan kepada blogger wanita agam yang femes iaitu mak hayam Jumie nama diberi. Nama panjang xyah sebut sebab sebut Jumie pun seantero dunia tau!hahaha

Tq uoll sebab pos dan rekemen novel ni. Memang best.

---------------------

Bila aku baca muka surat pertama kedua ketiga dan seterusnya rasa mcm diri sendiri. Betapa kita orang perempuan ni dibentuk xboleh lari sikit pun dari apa y nenek or mak2 kita terbentuk.

Mesti sopan santun masuk dapur..duduk xboleh kangkang..sentiasa kna pakai kain batik bila dah remaja..xpandai pakai nanti org tua cop mak bapak xajar. Gittewwww

Xboleh nak jadi diri sendiri,xboleh nak selesa dgn pilihan sendiri.
Pangajaran yang aku dapat dari baca novel ni, jgn takut utk jadi diri sendiri dan selesa dgn pilihan sendiri. Jati diri itu lebih penting dari pandangan manusia lain.

Jujur aku nak cakap yang novel ni walaupun sedikit meleret,tapi bila baca xboleh nak stop! Memang terimbau kenangan zaman sekolah y bila kita kasar sikit orang akan cop kita sebagai TOMBOY. KASAR.

Bila xpandai masak,xpandai kemas rumah,di cop sebagai PEMALAS.Nanti xda laki yang nak buat bini..mcmkan perempuan ni laparkan sangat nak berlaki.gittewww..

Kita orang perempuan,xrugi pun kalau x jadi lemah lembut mcm typical perempuan-perempuan lain y senang lelaki nak playout. Kita kena kuat,gagah dan ada kemahuan dan cita-cita sendiri. Kejarlah cita-cita yang ada.

Tak semestinya kita perempuan,kita kna lemah,lembut dan senang diperkotak katikkan.

4.5/5 bintang aku bagi utk novel beuteefool ni.

Pangajaran yang aku dapat dari baca novel ni, jgn takut utk jadi diri sendiri dan selesa dgn pilihan sendiri. Jati diri itu lebih penting dari pandangan manusia lain.

Berbaloi untuk dibaca. Sila la beli. Murah pun murah. Ni novel yang buat kita pikir panjang masa baca. Hadam setiap apa yang penulis tu tulis.. Memang ngam kena sampai hati.

Keep it up & good luck akak Fatimah Manaf. Moga akan banyak lagi novel tulisan akak lepas ni. I like!

Harga novel ni cuma Rm20. Postage Rm7 sahaja.

Nak beli boleh la beli melalui jumie samsudin,sebab aku beli direct dari dia.

Aku beli 2buku. 1buku beuteefool ni satu lagi buku chabai.

Buku chabai pun syok gila! Pedas berdesing hahaha..

------------------

Akhir kata, saja aku nak war2 kan tarobookpress tengah cari sesiapa saja yang minat menulis cerita kecuali sajak utk hantar kepada depa. Jgn malu jgn segan,p hantar manuskrip cerita ampa dekat tarobookpress email : taropress@gmail.com


Bye!


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..