Skip to main content

Bakso Dengan Sambal Indonesia.

Minggu lepas hari Ahad,aku buat makan-makan sebab isteri jonz teringin nak makan bakso dengan spaghetti bolognese.

Makanya aku beli bahan basah semua,Jonz beli daging dengan tulang untuk bakso.

Kalini bakso aku ikut resepi biras aku,Kak Ema. Kak ema bagi resepi sambal indonesia tu ja. Sup sendiri punya resepi.

Aku masak sup malam Sabtu. Just masak daging n tulang bagi empuk. Garam ka hapa pagi Ahad tu baru masuk.



Masa ni dah masuk 4jam rebus. So tutup api n tidoq!



Esok pagi baru masuk segala rencah. Aku guna perencah sup siam 1peket sebab malas nk blend bawang semua hahaha..

Pastu basuh daun sup sekali dengan akar dia,masuk juga dalam sup. Ambil sebatang saderi potong memanjang n masukkan juga dalam sup. Masuk gula garam. Kiub daging. Masuk meatball.Mendidih terus tutup api.
Siap!
















Sambal indonesia versi derhaka. Selamat jadi. Sebab kak Ema xbagi resepi lengkap,kena pandai agak sendiri.

So memang aku agak la. Xboleh nak lawan sambal indonesia kak ema sbb sambal dia buat sedap ya rabbi!

Sambal indonesia ni kita kena blend cabai melaka hijau tu/cabai hidup merah,belacan,tomato,bawang..pastu tumis n masak sampai pecah minyak gila-gila.buh gula. Aku ltk kicap tu y nampak gelap.



Untuk diri sendiri 3mangkuk gak la. Habis ok. Eli xdan rasa huhuhu.



Ni gambar masak semalam.Eli nak makan.

Resepi:
Sos pasta kimball.
Saderi/celery*potong dadu kecik2*
Carrot *potong dadu kecik2*
Tomato*potong dadu
Bawang besar*potong dadu*
Daging kisar
Cendawan dalam tin(potong nipis)
Sos tomato(bancuh dgn sedikit air)
Sedikit gila kiub lembu
Sedikit minyak
Garam &gula bila perlu(aku xletak sbb kiub lembu tu dah masin)

Cara masak :
Panas minyak,masukkan daging kisar. Masak sampai air daging dah agak kering,masukkan bahan *,masak sampai semua bahan * layu. Masuk sos kimball setengah botol.masuk cendawan y dah dipotong.

Masuk sos tomato y dibancuh dgn air,gaul sampai mesra,masuk kiub daging. Biar sampai mendidih(api slow), kacau sampai mesra n tutup api.

Siap!








Ok
Bye!
Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..