Skip to main content

Resepi Laksa Rizalman.

Kemarin aku keluar settle kerja,masa lalu dekat pekan lama,ternampak stall makanan orang-orang cina..pastu ternampak "laksa"..

Teruih tanya Eli, "dkt mana laksa y sedap ?"..

Eli memang xtau la kan..tanya pali,asma semua..

Pali suruh p depan econsave yang dekat jpj tu..tpi dia kata bau otak udang kuat..

Aku xmakan otak udang..so next.

Asma suruh p dekat laksa buyong tepi long wan..

Aku dh pnh makan situ..xsedap.so next..

Niny suruh makan dekat kedai tok imam taman kempas..

Aku dah penah makan juga..xsedap!hahahaha..so next.

Eli ajak p kedai cucur udang taman ria..

Ha situ memang sedap,bkn laksa ja sedap mee rebus,laksam semua sedap..tapi azab menunggu tu..malas la aku.

Makanya,







Lajak p econsave dekat jpj tu.. Aku semangat gila babi kot nak makan laksa.

Bila ada rasa nak makan,memang xleh nak tunggu2..aku kna makan la2 tu juga!wahahaha..

Aku beli :-
Ikan kembung 5ekor Rm2.59
Daun kesum 50sen
Nenas madu Rm2.00
Laksa beras
Sardin tin marina
Salad
Timun
Periuk besar
Mangkuk plastik

Habis dekat Rm60++

Periuk dengan mangkuk kena beli sebab masa pindah lupa nak bawa balik. Gittewww

Balik google resepi laksa rizalman.JUMPA. Rizalman pernah share dekat blog dia tahun 2009.
Share siap gambar ok.

Macam biasa,aku derhaka resepi dan ubah ikut sedap tekak aku.

Pastu terpaksa letak ikan sardin tin marina tu dgn cupking ja,sebab ikan termenung aku tercicir,cashier tu xbawa masuk dalam plastik n aku pun xperasan.






Resepi derhaka seperti dibawah. Derhaka pun eli makan 5mangkuk. 1st time ok dia makn laksa byk gitu..3mangkuk mkn lpas siap masak,2mangkuk mkn tghri..😂

Ni campuran :-
1. Blend ikan sardin marina 1tin besar + 1tin sederhana sardin kingcup. Aku blend sekali dengan sos dia.
2. Blend cabai kering dalam 10biji.
3. Blend belacan bakar besar ibu jari + bawang merah 6ulas+bawang besar 1biji(saiz sederhana).
4. Blend nenas madu(ambil 1/4).
5. 1mangkuk kecil air asam jawa.
6. 4-5pcs asam keping.

Masuk semua senarai diatas tu dalam 1periuk.






Letak daun kesum dan bunga kantan(racik halus)

Pastu tambah la air dalam 1mangkuk. Jangan campur banyak air takut ceroi(cair) sangat.

Masak la atas api yang perlahan. Bau semerbak oi!

Dah mendidih tutup api perasa garam gula.

Rasa tobat meletop! Memang sedap! Kalau ikut resepi rizalman betul-betul dia ada letak otak udang 1mangkuk dalam kuah. Rebus naik sekali.

Aku xletak. Yang lain memang ikut dia,cuma kuantiti bahan tu sendiri agak.







1mangkuk. Puas hati i.








Rebus teloq,racik salad,bawang besar saiz kecik2(baru sedap),cabai melaka,telur rebus,nenas(racik),timun.

Sedap! Kalau masak laksa guna sardin dalam tin,kena ada nenas. Baru kick.






Gaul2 bagi mesra..

Sedap!
Huhuhu..


Makanya bawa ke harini la,kuah laksa makin kita perangat(panaskan) makin sedap gila!

Ok.
Bye!


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Nadiah Hanum said…
Sedapnya laksa...baca entry ni, tengok gambar laksa semangkok tu..tetiba rasa cam hidung saya ni dok terbau laksa..haha..meresap aromanya ke sini!
sHieRa cAkAp said…
Piya oiiiiiiiiii... Aku mmg teringin nk pekena laksa 2,3 arini. Tgk hang buat lagi la menggila keinginan. Igt nak masak sendiri tp nk keluaq malas plak hahaha... Kuah laksa pas perangat lagi kick pegi dia.
Syazwani Mazlan said…
sedapnya terliurrrrr

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim