Skip to main content

Komen.

Akhirnya aku buka ruang komen balik. Hahaha..dekat 2tahun aku tutup space komen tu.. Sebab malas nak layan sakai-sakai yang suka buat blog ni mcm blog depa gittewwww..

So sesaja buka balik.

----------------

Dah sebulan duduk rumah ni..so far so gooooooddddd! Cuma jiran aku yang India ni xberapa nak ada common sense sikit.

Sepanjang sebulan duduk sini,masak kekadang ja..kesian Adelia dengan Eli kena makan luar.

Serius xberapa sempat nak masak..berkebun apa tah lagi..







Koteaw goreng kerang. Sedap! Masak guna arang. Sedap gila oi!
Special macam ni Rm3.00 ja.






Sate ikan. Rasa sama macam dulu-dulu. Sedap!






Nasi dehgan masak lemak udang dengan pegaga. Aku masak laju-laju. Untuk Adelia masak daging goreng. Tapi makan sikit ja..Adelia ni lebih suka makan ayam.







Laksa Rm2.00 sedap. Dekat taman aku ja ni.






Ni pakcik yang masak koteaw kerang gambar atas tadi. Dia berniaga dari zaman aku sekolah rendah darjah 3 xsilap. Sekarang aku dah umur 26tahun. Dia n isteri dia pun dah nampak tua.

Sedap! Masak guna arang..xletak pak aji.. Guna kicap,tauge dengan kucai ja.. Kalau harga biasa Rm2.50.. Special Rm3.00 kalau extra koteaw Rm4..kalau extra boleh makan 2org tau utk 1pggan.

Memang sedap cuma kna tunggu tu lambat sikit kalau mai makan pukui 8-9..sebab orang ramai. Memang sejak dari dulu..situ la port dia. Stall yang sama..tempat masak yang sama..

Cokie--kucing jalanan --kucing yang aku pernah ambil dekat stall pakcik ni.

So sila la p cuba kalau nak rasa. Kedai pakcik ni dalam taman arked,bawah market taman arked tu..dekat dgn taman delima. Lot kedai mpsp.

--------------------






Bihun goreng sambal sotong. Dinner hari apa ntah..siang tu aku masak sambal sotong..ada lebih 4-5ekor..terus buat bihun goreng.






Sambal sotong dengan ubi kentang. Telur dadar. Aku dalam fasa gila makan sotong. Semua salah Ali nasi kandaq hahaha..ketagih nak makan sotong.







Pastu hari apa ntah masak nasi daging utara. Guna perencah iman. Sedap woooo! Cicah air asam dengan daging..rebus telur masukkan dalam kari campur Ali yang aku simpan dalam freezer hahaha..eli kata aku gigih. Gigih bekukan kari campur Ali.






Laksam ni sedap gila! Dekat taman ria. Kedai cucur udang taman ria sebelah dengan brader juai ayaq jagung sedap tu. Kedai dia ramai gila.. Tapi sedap n murah!







Lani aku dah naik berat 3kg.syabas piyah! Hahaha..aku salahkan peniaga area sungai petani..masak apa ntah semua sedap!hahaha..

Ok.
Bye!

Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Chekgu Azrine said…
Mkck akk ada kat area taman ria tu..xthu pun kat situ makanan swdap2..lps ni nk p rasa la kalau blk penang..
ibuhebat said…
syok dok kampung mcm ni la.. part makan confirm murah..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..