Skip to main content

Cara Tulis Blog Guna Iphone6.

Ada orang email tanya macamana aku tulis blog guna iphone..sebab iphone xsama macam samsung. Kalau android,kita boleh guna direct dari google.

Aku masa baru beli iphone6 ni pun jenuh juga dulu..cuba banyak apps..beli 2apps..1 tu haram mahai tapi xboleh guna.. Last google jumpa..n gamble ja beli.

Aku beli app blogpress. Kena beli. Masa beli memang bodo gila la guna.. Gambar aku jadi kembang!

Sampai la kak suraya(blogger yang baik hati) wasap bagitau pasal gambar aku habis kembang n loading jdi lambat..

Terus la aku gigih study apa xkena..susah gila!

Akhirnya dapat saiz gambar yang ok.. W 436 & H640 .

Guna blogpress best bab nak type panjang-panjang.. Senang masukkan gambar dan link..

Cepat loading..
















Ni masa tengah type entry..
















Edit saiz gambar..

Nanti boleh pilih nak terus publish atau simpan draft on9 atau offline.

Font boleh tukar.. Link senang nak copy paste..
















Klik icon tu utk masukkan link atau tukar font..nanti naik macam atas ni..















Nak masuk gambar klik icon camera tu..naik macam ni.. Senang gila.

Kalau dah siap type.. Klik DONE. Nanti naik jadi macamni..















Jadi macamni terus ja tekan save.
Boleh pilih nak terus publish atau simpan dalam draft.
















Kalau publish now..memang akan terus up dekat blog. Kalau save online draft,nanti kalau on pc kita boleh nampak dekat draft blogger.. Kalau save local draft.. Xda dlm draft blogger kalau buka melalui pc..gittewww..

Dah publish..kalau nak edit apa-apa..klik dekat MANAGE.













Klik ja dekat entry yang uoll nak edit. Nanti dia jump masuk entry tu..

Komen pun boleh baca dari blogpress ja. Siap boleh reply ok.
Memang simple dan mudah keja! Tak yah pakai pc dah!puas hati oi!












Gitewwww..so memang mudah dari guna app blogger yang free tu.. Aku xingt aku beli berapa.. 4.99usd atau 2.99usd kot..


Ok bye!
Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Azghen said…
Wahh senangnya. Sebelum ni pun guna apps blogger tu, bila nak upload gambo kena pegi kat pc jugak. Bole beli blogpress nih, tgok tadi USD2.99
Huda Luna said…
wah tenkiu piya
leh beli lepas ni. serius guna apps blogger tu tak best tu malas update blog tu
pasni tak ada alasan lagi haha sebab dah mudah
tenkiu piya

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di