Skip to main content

Random.

Settle sign agreement rumah sewa kemarin. 1st time jumpa brader tu dgn wife dia n mak dia.

Orang baik-baik. Brader ni keja tentera dekat Sabah,wife dia stay perak..So lepas ni apa-apa urusan memang direct dengan mak dan ayah dia.

Datang pukul pukul 11pagi. Duduk lepak sampai pukul1.30 juga xsilap. Rancak la sembang.

Aku pun sempat la promote purebysafiyyah pun scrub n foot soak. Hehehehe.. Mak brader tu n wife dia pun beli.. 😬😬.

Sembang sembang n minta izin nak buat rumah dia macam rumah sendiri. Nak pasang kipas extra sebab kipas ada 1 ja dekat ruang tamu..tadi pun brader tu sedekah kipas 1 utk guna.

Dia izin nak tebuk lubang apa-apa kalau nk hang frame atau nk pasang aircond..tapi buat bagi kemas n bersih.

Kipas kalau kami pasang kalau-kalau nanti nk keluar dari rumah dia..boleh bincang semula samada nak tolak ke dia atau nak ambl balik.

Bagus la. Senang bawa bincang. Dia pun bagi kalau nak bercucuk tanam ke apa dekat tanah kosong yang ada.

Aku sempat la cakap terima kasih sebab terima aku n Eli duduk menyewa rumah dia. Serius susah nak sewa rumah area SP,kebanyakkan nak tau kita keja apa..

Aku masa kol merata-rata tanya pasal rumah.. Ada y kata "kani xsewakan dkt org y xda keja..bkn nk pandang rendah ka apa..tapi org xda keja ni susah..takut xbayar sewa.."

Aku terkedu gila masa dengar hahaha..gila betei. Masa wasap dengan brader ni pun aku ckp terus terang y aku memang terdesak nak rumah..kebanyakkan org tolak bila aku bagi tau aku xkeja..laki xkeja..cuma berniaga ja. Aku syak dia kesian kot ke kami..tu y dia terima juga.

Sebab mula tu dia tanya habis keja apa..dok di mana..masa bgtau detail tu dia kata nanti dia pikir dulu sesuai ke x nak bg kami menyewa.

Last..lega. Dia terima.






Baru gigih nak gantung gambar lama-lama. Aku suka dinding rumah ni sebab putih bersih.

Hari Jumaat haritu,aku heret Eli n Adelia p pasar malam. Nak beli ikan dengan ayam..

Memang xboleh nak handle Adelia. Lenguh gila berdukung 😖😖😖.

Tapi syok sebab barang basah murah..cuma xsyok peniaga jeneh penipu.









Ni seikat baru Rm2. Segar wei..macam baru petik. Muda-muda pulak tu.







Beli ayam sekoq Rm11. Dapat la 4bekas. 1bekas 1x makan.

Sotong ada dalam 30ekor Rm10. Kecik2 besar ibu jari ja..kira kalau masak kena sorang 5ekor baru puas. Sotong besar ada la dalam 6ekor ja.

So asingkan.. Y besar asing utk buat goreng tepung. Kecik utk sambal.

Udang kertas saiz besar Rm10 1pinggan. Tapi itu la udang xberapa fresh..bahagi 3bekas. 2bekas kopek siap-siap isi. 1xkopek sebab nak buat sambal. Saka rajin merasuk time ni..selalunya aku jeneh xkopek kulit udang.

Ikan siakap 3ekor Rm25. Fresh dan besar. Dah la aku terlupa suruh dia siang..terpaksa la siang sendiri.qenyah!sisik siakap tu banyak sgt..😭😭

Daging beli sekilo,Rm28. Bahagi dapat 4bekas.gittewwww..

Gigih aku snap gambar semata-mata nak up entry hahaha.. Kena letak dalam bekas macamni..sebab kalau x,nanti mak aku tengok dia marah kalau xsusun betoi-betoi.

Dulu boleh la dok jauh,lani rumah mak dengan aku dekat ja.haha.







Susun barang yang xguna..pastu xdak rak kasut.. Terpaksa la susun mcm ni.. Baru sedaq yang aku ada kasut pompuan 2pasang ja. Tu pun Eli xbagi aku pakai sangat..dia kata buruk..suruh aku pakai sneakers ja..Adelia pun langsung xdak hahaha..







Tambah kasut lagi!

Aku memang gila kasut. Xboleh nak dibanteras lagi hahaha..

Vans ombre floral tu beli kes Zalora bagi voucher ratus-ratus. Terus beli. Yang dr.martens tu beli bundle ja dekat instagram.

Dr.Martens tu aku dah mengidam lama gilaaaaa..ogos 2014.






Nak beli dekat website US, tapi shipping mahai dari kasut..hahaha tengok haritu buka ig nampak kasut ni..nampak plak saiz 5uk. Hg rasa???? Laju-laju la aku beli!!!






Ni repeat makan dekat kedai yang sedap dan murah tu. Sotong bakar besar gila!jantung pisang sebelah,telur rebus 2biji,telur goreng sebiji,ikan goreng sebelah. Air teh o ais 2..ayaq asam 1pinggan..Rm14. Murah!sedap!lazat!


Tu ja nk cerita. Bye!


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..