Skip to main content

Cita - Cita Aku.

Aku kalau duduk sorang-sorang..mesti akan teringat cita-cita aku.

Dulu dari tadika sampai la form3,aku berangan nak jadi doktor haiwan..sebab aku suka kucing.

Tapi SPM biologi FAIL. Lulz. Pastu terus kelaut dalam cita-cita aku. Serius aku dah xnampak apa aku nak jadi.

Umur 18tahun,aku kerja sebagai promoter jual barang kecantikkan dan kesihatan. Sebelum kerja tu,aku habis ja SPM aku kerja cyber cafe. Tapi xminat aku berhenti sebelum dapat kerja sebagai promoter barang kecantikkan tu..

Kerja jadi promoter jual barang kecantikkan adalah sangat sangat susah tapi best gila!walaupun Haram time tu aku xtau apa benda aku nak cakap..sebab aku dari zaman sekolah xbiasa pakai produk kecantikkan.. Mak pun xdedahkan.. Mak lebih suka suruh tempek tomato atas muka..tempek putih telur atas muka..blend carrot,epal semua tempek dekat kulit muka..wap muka tiap minggu..start dok dengan mak masa form3,mmg itu la rutin aku sampai habis sekolah dan aku memang tak pernah berniaga..xtau wei nak buat ayat macamana utk jual barang..

Aku gamble ja minta keja jadi promoter jual barang-barang kecantikkan sbb time tu mmg nak ada duit sendiri..hakikat dia aku time tu xtau antara face soap dgn toner..milk cleanser mana nak pakai dulu..

Ex boss aku ajar dari A-Z. Lain-lain tu aku belajar sendiri..study pasal semua produk yang ada dekat kedai time tu guna majalah wanita ja.

Keja 3tahun juga bertukar company kecantikkan. Time tu syok pegang duit banyak. Habis lagi kelaut cita-cita aku..kakaka.

Along paksa suruh ambil kos meki..walaupun result aku so-so ja.. Minta Uniten,xdpt kos meki..dpt kos account..apply poli bru dapat kos meki..

Masuk la belajar..sambil partime jual barang kecantikkan juga dekat center square dengan giant.

Time ni yang aku tau cita-cita aku nak kawen umur 28tahun. Nak ada kereta..rumah.. Gila wei berangan hebat semuanya hahaha..sekali cekelat angin..umur 22 dah kawen hewhewhew.

Belajar habis. Duduk rumah jadi surirumah. Saiko wei saiko.haha..tengok kawan-kawan berjaya..kerja bagus..rasa down tu ada..tapi xpikir sangat..

Now Cita-cita pun dah berubah..tambah-tambah bila seronok berniaga. Tapi itu la..idea ada tapi duit tu ada xbesar..

Aku banyak benda nak niaga..tapi semua xberapa nak ngam dengan jiwa..so banyak aku buat selerat jalan ja lepas aku let go atasrakcollection.

Masa let go atasrakcollection rasa sedih sangat..nangis hari2 wei..dalam masa 1mggu pertama tu..

Last aku rasa purebysafiyyahosman ni terpaling ngam lepas bisnes atasrakcollection.

Sekarang...

Cita-cita aku nak buat Eli jadi macam terlajak laris tu hahahaha..dia pun dekat rumah dah praktis apa nak cakap depan tv nanti kakaka..

Ok la..bye!
Nanti aku story siapa yang bagi aku modal utk aku start berbisnes lepas jual atasrakcollection.

Bubye.


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di