Skip to main content

Bila Apa Yang Eli Plan Terpaksa Di Tangguhkan.

Dah nak dekat 1minggu aku selamat duduk SP. So far so good. Seronok!





Hari kedua masuk rumah,aku dengan Eli dah start beli barang basah. Kemarin aku dah start masak semula. Tapi beli sikit-sikit..sebab duit memang habis banyak la masa proses nak pindah rumah tu..




Gulai ayam kampung ayah masak. Pagi tu mak belanja makan dulu..gila murah wei makanan dekat padang temusu kot xsilap,aku lupa nama kedai..Ikan keli 2ekor,ikan temenung bakar sekoq,sup ayam semangkuk,sotong sambal 5ekor,nasi 4pinggan,sayur kcg sikit,sayur tauge,ayaq asam 3pinggan kecik..sambai petai1mangkuk penuh,pajeri nenas 1ketui,terung gulai 2potong.. Air kosong 1,air suam 1,teh o ais 2... Total : Rm24.50.. Hahahahaha murah wei..sedap plak tu..pilihan banyak gila..nanti aku plan nak p try sotong bakar dia plak..

~~~~~~~~~~~

Sambung cerita pasal plan Eli..

Sekarang Eli memang full time bisnes online.. Walau pun mula-mula dia plan nak buka kedai makan,tapi sebab pampasan MAS bagi sikit gila.. Makanya terpaksa la pikir 60x..

Hari kami gerak balik SP,kami bincang..sat ok..sat gaduh-gaduh..aku kan emo..ahahaha

Mula aku dgn Eli plan nak buat vendor butik lepas kedai makan xjadi buka..tapi pikir-pikir balik..minta pendapat orang yang jenis jujur bagi pendapat.. Makanya..kami sepakat nak fokus ke bisnes purebysafiyyahosman.

Aku pun sebenarnya xsangka aku boleh terpikir nak buat branding skincare sendiri walaupun bukan secara OEM..tapi 100% handcrafted. Kacau sendiri...buat adunan sendiri..lenguh tangan toksah cakap la..sampai xboleh nak tidur weiiii...tapi gigih la juga sebab aku suka..aku rasa syok walaupun penat..aku semangat kot nk buat huhuhu..

Idea nk buat detox body scrub ni datang masa aku tengah tunggu stock detox tea sampai... Time tu aku bosan kot..sbb xboleh nak buat duit..hahahaha..dan aku boring kalau kena bergantung pada Eli..aku xsuka terhutang budi..walaupun dgn suami sendiri..giteeewwww..aku memang lebih selesa guna duit sendiri. Dah terbiasa dari zaman anak dara.

Lagipun aku kalau duit sendiri,aku boleh enjoy beli apa aku suka dan minat tanpa rasa bersalah. Gittewww

So dari duit untung jual detox tea yang aku simpan sikit-sikit tu..aku tarik sikit-sikit buat modal untuk purebysafiyyahosman..Eli jenis sokong. Dia style yakin n konfiden..xpernah la spoil semangat aku..tapi aku selalu spoil semangat dia hahaha..

Aku pun gigih cari kedai printing yang boleh buat sticker dalam kuantiti yang sedikit tapi murah..Eli sanggup ulang alik ke cyber cafe untuk siapkan design sticker...


Warna sticker,font,nama purebysafiyyahosman tu semua dari Eli. Aku cuma cari nama produk ja..

Akhirnya sekarang,Eli pun sudi dam modai sikit ke purebysafiyyahosman..so now aku dah ada partner..

Walau pun aku suka keja sorang-sorang..tapi dah ada partner best la juga walau pun 9/10 tu gaduh saja 😂😂.

Baru sekarang Eli tau yang jual secara online sebenarnya memenatkan. Aku gelak ja tengok dia gelabah..

Kami pun sepakat nak ambil agent. Senang untuk customer yang nak COD.




Siapa berminat boleh bagitau ya. Selain dari nama negeri di atas,semua dah FULL.

Aku harap purebysafiyyahosman ni boleh pergi jauh.Amin.










Kerja kuat sebab nak happykan budak ni..walaupun kerap dia kena marah sekarang 😪😪 sebab kadang-kadang aku n Eli tengah serabut..dia plak terkinja-kinja xfaham bahasa..kadang memang termarah la juga..tapi selalu la pujuk dia..

Dan Eli pun akhirnya setuju nak anak sorang ja..hewhewhew..lega ioll. Sebab aku mmg nak Adelia sahaja sampai ke tua.✌️

~~~~~~~~
Ni gambar susa detox body scrub. Body scrub yang aku buat bukan semata-mata untuk buang sel kulit mati tau..tapi utk detox badan sekali. Sangat sangat bagus utk buang toxin yang ada dalam badan,lancarkan peredaran darah..topup kandungan garam y hilang dari badan..meh ler cuba..100% selamat.


250ml. Rm25.



Mula buat adunan,masukkan dalam bekas..cuci bibir bekas tu bagi bersih dan kemas..tutup..ikat tali..letak sticker...berdua ja buat.. Penat wei taqa na boleh duit.

Kebersihan sangat di titik beratkan sepanjang proses buat scrub dan foot soak. Memang gigih sungguh la beli sarung tangan..sarung kepala..cuma xgigih pakai baju putih tu ja hahaha..



Aku dengan Eli tengah bz buat adunan n masukkan dalam bekas untuk di edarkan kepada master agent yang dah bayar dan confirm utk jadi master agent.

Nak kena buat dalam 500bekas oi. Matikkkk..baru settle dalam 200bekas..

So wish me luck.
Semoga kita semua dapat kejar apa yang kita suka dan minat.

Bye!


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di