Skip to main content

Aku Dah Selamat Pindah Ke Kedah.


Aku dah sampai Kedah oi! Semalam sampai settle rumah,susun barang semua..mop lantai sapu sampah.. Fuuuuuuu.. Majai gila kalau pindah randah ni.



Harini nak sambung mop bilik pulak..kemas baju..beli barang basah.









Gini jala rumah. Kalau masa mula kawen banyak juga perabut sofa..pastu makin kurang plak sebab aku suka bagi ke jiran hahaha..malas nk angkat2..



So rumah sekarang agak jauh dari pekan,tapi ok la..kiri kanan depan belakang ada jiran melayu dan india.



Rumah selesa dan cantik gila macam baru. Sewa Rm350 sebulan.













Kali ni pindah xseksa sangat macam masa pindah ke Banting. Yang tu paling azab neraka gila.



4tahun kawen 4x pindah rumah hahaha..1x duduk masa baru kawen. Memanf lengkap la rumah..



Time tu ada set katil semua.. Pastu katil qeban tinggal tilam dengan papan dia ja..hahaha..set almari yang gabak gila yang pnh kami ada pun kami sedekah juga ke rumah anak yatim..sofa bagi ke jiran.. Sebab pindah pun guna lori kecik ja..



Pindah duduk salak kes agent up sewa.



Dah dok salak,makin kurang la barang. Ada set katil ikea konon beli nk feeling princess hehe..tapi last jual murah2 dekat adik y aku anggap mcm adik sendiri,jual sbb dia nk katil y sama..



tapi ikea dh xbawa masuk katil tu ke Malaysia lgi..aku kata ambl la rangka katil tu..aku saja beli feeling2 ja dulu..padahal xtidur pun ats katil tu sbb tinggi..takut Adelia tgolek jatuh. Settle 1aset kami. Dah xyah susah2 angkt bla nak pindah hehe



Tggal la almari putih berat nak mampus tu..ikea punya juga..



Masa pindah nk ke Banting,pintu rosak sebelah. Time ni pindah angkut barang guna hilux ja. Tinggal la tilam dgn papan katil dulu tu dekat rumah salak. Xkuasa nak angkat naik hilux time tu.



Pindah keluar dari rumah salak sebab owner jual ke org lain.



Duduk banting. Syok! Jiran baik-baik. Sgt baik.













Tinggal kenangan. Rumah paling best la aku duduk.









Kak Sri dan kak Mai. Dedua baik..sempt jumpa kak Mai dgn kak Sri ja masa nk gerak balik Sp.



Almari putih yang berat tu,aku bagi ke kak Mai..sebab malas nk angkat turun lori. Nanti kak Mai tgk almari tu ingat la aku dekat sini hehe..



Kak seri pun kalau tengok cermin,laci comel pink tu pun ingat la aku juga..atleast ada la benda y depa tgk..depa ingat aku.



Pasu-pasu pun semua aku bagi juga ke jiran walaupun sayang. Tapi itu jala tanda nak berterima kasih sebab depa mmg baik sangat.



Aku masa hjung-hujung dah nak pindah,aku jarang keluar bersembang dgn kak sri,kak mai semua..sebab aku xmau rasa sedih sangat bila nak pindah..biar ada gap..so xterasa sgt.. Huhuhu



Lepas dah settle basuh rumah n sapu,terus esok tu jumpa kak Aisyah(owner rumah) utk bagi kunci.



Kak Aisyah pun baik sgt..mudah berurusan.cakap lembut ja..sangat keibuan.



Kami duduk extra 10hari,kak Aisyah xcas apa pun.. Tetap bayar 380..punya la baik..dah la masa masuk dulu kak Aisyah xambil deposit apa pun...xminta pun duit..sampai aku dengan Eli banyak kali la minta no acc dia nak masuk duit..



5tahun aku duduk tempat orang. Ada juga kenangan yang best..harap ada rezeki lagi jumpa orang baik-baik mcm kak Seri semua..



Now, bermula la hidup baru aku dengan Eli.



Bye.





Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di