Skip to main content

Nasi Kandar Beratur Restoran Ali,Parit Buntar Perak.

Aku now ada dekat kg. Disebabkan detox tea delay beberapa hari..maka terus la aku laju-laju balik kg.

Khamis tu dah settle pos scrub,kuah kacang semua..malam tu pukul12 terus gerak balik kg guna jalan belakang.

Pukul 5 sampai Parit Buntar.

Kalau balik Parit Buntar,wajib makan nasi kandaq Ali dengan char koteaw Along dengan nasi kuning.




Petang jam 6.20 aku dah terpacak depan kedai Ali. Hahaha..tapi uncle ni lagi awai.

Uncle ni cerita,dia dok Melaka dah sebulan..tapi xtahan..dia balik juga sbb dia rindu nak makan nasi kandaq Ali hahaha.. Dah la dok taman apa ntah..naik basikal mai kedai Ali..jauh juga taman dia..

Mai semata-mata nak beli ayam goreng,sayur kobis dgn kuah gulai ja.

Aku orang ketiga lepas uncle ni. Time tu dah beratur panjang kot manusia lain.



Total sekali air Rm19.30. Bagi aku murah la..mana nak dapat harga mcmni kalau dok mati dekat Banting n KL hahaha..

Mamak KL ambil ayam saja pun dah 6-7inggit..kalau ambil sotong lagi dia kapak la..dh la xsedap.

Kalau dekat Ali,Sotong tu besar siap ada telur..sedap plak tu..ayam goreng pedas pun sedap.. Ikan keli eli tu garing n besar..xcukup kalau xminta nasi tambah..gittewwww

Sedap gila wei..kuah campur..kalau suruh mamak KL buat kuah campur..ntah apa2 kot..

Ketagih nak makan. Sotong dia tu mmg marveles gila!

Nasi kandaq dia lagi sedap dari nasi kandar beratur.serius! Bersih pun bersih kedai dia.

Ada panggil kedai saleh..aku dok pggil ali sbb eli cakap nama dia dah jdi ali hahaha..

Memang kena try..sedap wei.. Hg p lambat nanti tinggai ayam goreng ja hahaha..

Sbb dulu masa baru kawen,bla pagi2 buta aku sampai PB,mesti singgah dekat Ali dulu beli nasi..time tu memang dapat ayam jala..tu pun kalau nasib baik..kalau nasib xbaik..Ali dah tutup kedai.

Kedai Ali buka start pukul7. Memang ngam-gam pukul 7 dia buka kedai..time tu memang dah panjang barisan. Cina india melayu memang dah siap beratur.

Aku memang pukul6.30 mcm tu dah terpacak kalau nak makan dekat situ.

Info Mengenai Nasi Kandar Ali - Nasi Kandar Beratur Parit Buntar (kredit to http://www.hasrulhassan.com/2015/07/nasi-kandar-beratur-restoran-ali.html )

Sedikit info tambahan ...
Asalnya berniaga dengan van depan kedai ni yang dimiliki oleh peniaga Cina.
Dulu restoran ni nama dia Nasi Kandar Salleh, tapi dah tukar pemilik. Diambil-alih oleh Ali.
Antara menu best ialah Ayam Madu dan Ikan Keli Madu
Air tak berapa nak syok sangat jika dibandingkan dengan owner lama - Restoran Nasi Kandar Ali.
Didatangi pelbagai bangsa - india, cina, melayu ... malah pak arab dengan mat salleh yang belajar di USM Transkerian pun datang makan sini.
Restoran simple tak ada dekorasi menarik - purely tarikan ialah makanan.


Sila-sila la singgah p try..serius sedap!


Bye!

Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di