Skip to main content

Cara Turunkan Suhu Badan Anak Ketika Demam.













Ni cara aku selama aku besarkan Adelia. Adelia jarang demam,batuk atau selesema. Kalau bercampur dengan budak yang selesema pun, kadang xjangkit..kadang jangkit juga..kalau dia bcampur dengan budak yang selesema hingus dah hijau tu memang nanti dia akan soksek2 juga..

Tapi biasanya xlama..habis kuat pun 3-4hari ja dia akan selesema. So far aku jaga dia,Kalau demam pun habis lama 2-3hari..cuma batuk jala akan lama sikit lepas dia sembuh dari selesema.

Adelia xpernah makan paracetamol,ubat selesema,ubat batuk or antibiotik lagi,Aku 100% homeopati dan home remedy. Tapi aku bawa juga Adelia jumpa doktor pakar kanak-kanak untuk check,cuma aku xambil ubat ja dekat doktor tu..kalau adelia setakat demam batuk selesema biasa.

Aku dulu kalau Adelia batuk ja,mesti laju-laju p dekat doktor india,pakar kanak-kanak banting tu..dia la ajar aku mcmna nak kenal batuk kokol. Kalau batuk biasa tu dia kata jgn risau. Dia juga la doktor yang ajar aku psal budak bawah 2tahun xboleh on antibiotik,ubat selesema,ubat batuk kalau setakat anak baru demam,selesema,batuk 1-3hari..tapi jgn la biar anak gitu..kena la monitor suhu dia..kurangkan benda manis paling penting kalau tgh demam,selesema n batuk.

Panjang berjela plak aku cerita.

Aku kalau Adelia demam,suhu tiba-tiba panas, benda pertama yang aku buat adalah CHECK TAPAK KAKi dia.

Kalau kaki panas ,suhu badan 37.8-38..aku akan mandikan dia air biasa. Mandi kerap. Tutup kipas,bagi dia pakai baju biar berpeluh. Selalu kalau jenis demam kaki xsejuk ni,kemain susah dia nak berpeluh..kena tunggu lama..bila berpeluh biasanya suhu dia memang akan turun esok tu..aku mmg biar dianerpeluh kaw2 macam mandi..dengan aku2 sekali peluh.


Kalau kaki sejuk,suhu badan 37.8-38++..aku mandikan dia dengan air suam kalau ada lemon /limau nipis aku masukkan dalam tub dia..kalau xda lemon aku masukkan teabag detox tea lemon ginger yang aku jual tu banyak-banyak.Mandi kerap tiap 1-3jam sekali kalau suhu naik balik lepas dah mandi(Adelia xsuka jelum badan & pakai cool fever),kadang curi-curi juga jelum guna air suam.bogelkan dia,bagi pakai pampers ja..tutup kipas.

Kadang pukul 2-3pagi terpaksa kejut dia untuk mandi air suam juga..sebab nak bagi kebah..xmau bagi kaki dia sejuk.

Demam kaki sejuk ni paling aku takut. Sebab senang nak sawan.

Laju-laju p dapur,ambil bawang putih bakar..tenyeh dalam minyak masak(minyak baru),sapu dekat tapak kaki,dada,belakang badan,hidung,dahi. ---step ni aku buat dekat dua-dua situasi.

Dedua demam kena monitor kaw-kaw terutamanya tengah malam nak ke subuh tu..aku memang xlena la..takut suhu tiba-tiba tinggi.

Biasa kalau hari-hari aku ulang step yang sama..demam dia hari kedua ketiga dah kebah elok..

Hari pertama mula demam tula nak kena jaga betul-betul.

Ubat homeopati aku standby siap-siap. Kalau dah kebah,aku jarang bagi..kalau hari kedua tu demam lagi..aku terus bagi.. Biasa kalau bagi homeopati,suhu akan naik semula sebelum dia turun balik.

Tapi jarang la guna homeopati bila demam,yang kerap guna bila selesema dengan batuk ja. Homeopati power kalau nak buang kahak n okkan selesema.


Pastu aku biasa akan buat sup ayam..letak ubi kentang..bagi makan banyak protien mcm ayam,telur rebus..dan Kurangkan makanan manis.


Bukan senang nak jaga anak. Susah gila kot! Hewhewhew..eloklah maintain sorang ja anak.hahaha


Haritu ada y tanya aku pasal ni,so dia pun cuba untuk anak dia..lega esok tu anak dia kebah.










Bye.


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman


Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di