Skip to main content

Juadah Berbuka Puasa.

Hye

Tahun ni kira aku puasa sambil control makan. Alhamdulillah,berjaya. Hahaha..

Tapi aku xbuat la diet atkins ka hapa..cuma aku xambil nasi,kalau ambil pun sikit gila..atau aku makan bihun.

Lepas berbuka tu,aku dh xmakan makanan yang berkabo. Minum pun banyak detox tea tu dengan air kosong ja.

Sahur aku tahun ni paling berlainan sekali.
Biasanya tahun-tahun sebelum ni,aku makan telur masin+papadom+nasi.
Setiap pagi ok hahahaha

Pastu aku baca yang benda2 masin ni sebenarnya buat badan kita jdi pusat pengumpulan air hahaha..
So tahun ni nekad la..
Xmakan.

Aku makan roti gandum tu..
Kadang sahur 2keping..kadang sekeping.
Oat+nestum semug.
Teh lemon ginger secawan.
Air masak secawan.
Settle.

Sahur juga..


Sahur hari keberapa ntah..
Dh lupa..

Baru sekali aku sahur makan nasi.
Tu pun ciput.

Berat now dari 65kg..
Turun jadi 61kg dh.
Seksa lerrrr oi nk turun pun.
Aku ni memang gemuk air ja lebih.

Sampai kiamat aku kena control makan,sebab badan aku jenis senang naik.


Berbuka hari apa ntah,aku buat tomyam tumis.

Bekal Eli p keja haritu..
Popia goreng laju-laju..
Tomyam tumis
Kailan goreng
Telur dadar
Nasi putih

Sambal sardin +telur dadar
Puasa ke berapa pun dh xingat
Hahaha

~~~~~~
Tahun ni kira ada hari Eli tapau ja..ada hari aku masak..ada hari berbuka rumah SIL.

Kadang Eli ja yang makan,segan la nak masak wei..
Aku kadang tu ratah-ratah lauk ja..

Eli sorang ja makan ni..
Ayam tu membawa sampai ke sahur.
Aku perangat ja utk dia..letak kicap..


Cucur udang cicah kuah kacang instant(wasap kalau nk beli 0192609886)
Sotong goreng tepung
Sup daging siam
Kailan goreng ikan masin

Sup daging tu time sahur aku tukar jadi masak kicap.hahhaa

Resepi sotong goreng tepung.

Sotong
Telur
Lada sulah
Garam sikit
Gula sikit
Tepung jagung
Tepung beras

Gaul sotong dgn garam gula n lada sulah
Masukkan dalan telur y dipukul ala-ala telur dadar.

Golek dalam campuran tepung jagung+tepung beras.

Panas minyak,goreng hingga masak.
Siap.


Ni aku panggil ayam buluh.

Resepi sambal ayam buluh.

Isi ayam --golek dalam tepung jagung+tepung beras,goreng dan ketepikan.

Cili kering*
Bawang putih*
Bawang besar*
Daun limau purut*
Serai sedikit*

*blend bahan hingga lumat

Garam
Gula
Gula merah
Daun limau purut(carik2)

Tumis bahan * dan masukkan gula merah/gula melaka.

Biar sampai pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan daun limau.

Perasa dengan garam dan gula.
Siap.

~~~~~

Bye.
Selamat berbuka.




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..