Skip to main content

Juadah Berbuka Puasa --- Spaghetti Goreng Dagng Salai.

Hye

Menu berbuka semalam. Lagi 2hari ja nak raya dah. Sat gila rasa..

Semalam memula nak masak daging kicap dengan ikan caru belah belakang.

Tengah scroll ig nampak spaghetti yang michellang masak..dia tulis spaghetti goreng sambal udang dengan chicken breast.

Dan2 aku terliuq hahahaha..tapi dia xda share resepi..aku dok perati ja spaghetti dia tu sambil pikiaq apa dia guna..Lulz sangat.

Last,buat pala la nampaknya..simpan balik ikan..bawa keluar udang,daging,isi ayam.

Rendam cabai kering..cincang bawang putih.

Disebabkan Eli cakap sedap,tambah 2kali..sampai licin bekas2.. So aku berani la share resepi.hehehe..

Kembang-kembang ioll rasa masa tengok dia tambah.

Resepi Spaghetti Goreng Simple Tapi Sedap.
Bahan utama yang perlu ada.

8pcs Cili kering+sedikit udang kering+sedikit ikan bilis+1ulas bawang putih+1lulas bawang merah. ----- semua bahan ni tumbuk sampai halus dan lumat.

3ulas bawang putih(cincang)

Udang(buang kulit)
Isi ayam(potong nipis-nipis)
Daging(potong nipis) --perap dgn kicap ABC+garam+gula.

Setengah sudu kicap ABC
Gula
Garam
1/2 sudu kecil Oregano flakes
1sudu kecil Pasley flakes
1sudu kecil Seasoning montreal chicken ---boleh cari dekat giant
Spaghetti --rebus dalam 9-10minit.

~~~~~~~

Cara masak :-

Daging salai --potong nipis daging,perak dengan sedikit garam gula &kicap ABC. Bakar dalam oven sampai daging masak dan garing. Biarkan sejuk.

Panaskan 4sudu minyak,tumis bawang putih cincang,agak dah naik bau dan bawang kekuningan,masuk bahan tumbuk.

Kacau sampai bahan tumbuk mesra dengan bawang putih cincang dan pecah minyak,masuk isi ayam dengan udang.

Masukkan sedikit air,dan tunggu sampai isi ayam dengan udang masak.

Masukkan kicap ABC,terus masukkan spaghetti.
Gaul sampai mesra.

Masukkan garam,gula,oregano flakes,pasley flakes dan seasoning chicken monreal.

Gaul hingga mesra.
Masukkan daging salai yag dah dipatah-patahkan.

Gaul lagi sampai mesra daging dengan bahan lain.
Cukup perasa,boleh tutup api.

Siap!

Siap.
Rasa pedas-pedas,masin-masin..


Ni ja menu berbuka.
Roti john beli.
Air tembikai beli.
Nugget tu goreng sorang 4ketul.


Licin.
Alhamdulillah.

~~~~~~

Harini plan nak makan bakso wak ja
Harap wak berniaga lagi la..huhu


Bye.
Selamat mencuba.










For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di