Skip to main content

Juadah Berbuka Puasa --- Homemade Chicken Pamigiana.

Hye


Chicken parmigiana ni aku pernah makan 4x.
3kali SR..sekali dekat the sumbs.

So teringin gila nak makan..haritu aku beli ayam yang dah siap dibuang tulang.

9keping paha ayam y dah xda tulang tu Rm24.
Setengah kilo serbuk roti Rm3.70
Mozarella cheese 150g Rm11
Tepung serbaguna Rm5
Telur 3biji Rm2.50
Seasoning flakes Rm12

Serius..sedap!
Dia ada untuk steak juga..

Mozzarela..
Ni paling murah ..
Hahaha

Tepung serbaguna.
Dh siap ada garam gula..
Xyah pikir banyak dah.

~~~~~~~~
Resepi chicken pamigiana mudah dan sedap.

Tepung serbaguna

Perapan ayam + telur 3biji.
Mula tu perap dulu dalam 3-4jam.
Nak dekat masak baru pecahkan telur.
Guna semua telur.

Gaul dengan telur sampai mesra.

Masuk dalam tepung serbaguna.
Bagi rata dan mesra.

Lepas tu celup balik dalam bekas telur tu.
Gaul mesra dengan telur.

Terus masukkan dalam serbuk roti.
Gaul sampai rata.

Masukkan dalam api yang panas.
Goreng sampai masak.
Kena pandai adjust api.
Sebab salutan ni tebal.
Minyak kena betul-betul panas.
Dh masuk ayam,baru slowkan api.
Tapi jangan slow sgt..jgn api besar..
Gittewwww..

Bila dah goreng n ayam masak elok.
Ketepikan.

Jom buat sos pula.

Resepi sos parmigiana.
Sos bolognese kimball cendawan.
Bawang besar(dadu)
Tomato(dadu)

Panas minyak sikit,masukkan bawang besar dgn tomato. Agak layu,masuk sos bolognese kimball flavor cendawan tu..
Tambaj sedikit air.
Garam
Sos tomato 
Gula.

Masak sampai sos agak pekat,siap!

~~~~~

Untuk sayur pula,aku rebus..

Didihkan air,masukkan kiub ayam.
Air dah mendidih,masukkan sayur.
Tunggu sampai sayur masak.
Angkat dan toskan.

~~~~~~

Ambil ayam letak dalam tray,
Sapu sos bolognese atas ayam dan tabur cheese sampai tutup sos.
Kalau suka tebal,letak tebal.
Kalau suka cheese nipis,letak nipis.

Panaskan oven dalam 5minit,api atas sahaja.
180c.

Masukkan tray tadi,bakar la sampai agak cheese tu nice.

~~~~~
Dalam pinggan susun sayur yang dh ditos tadi.
Kentang goreng instant letak dekat tempat y uoll nk letak ayam.

Atas kentang,letak lebihan sos bolognese tu.
Pastu terus letak ayam atas kentang yang ada sos tu.
Kalay dkt instagram boleh refer #piyahmasak
Sebab aku ada share video..

Tabur pasley flakes..
Picit sos cili dekat tepi..
Ngap!!!
Hahahahha


Bye.













For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di