Skip to main content

Juadah Berbuka Puasa -- Ayam Bakar Style Kampung Cicah Air Asam Kurma.

Hye

Hujung-hujung ramadhan ni,dah xtau nak masak apa..berapa hari aku xmasak..tapau ja..nak-nak pula Eli ja yang makan..aku jadi xlalu nak makan..lalu makan bihun goreng ja.

Aku tengah stress ni baju raya yang beli dari Zalora,muat-muat..uwaaaaaa..harap boleh turun lagi 2-3kg sebelum raya.

Haritukan aku ada beli ayam untuk chicken chop yang dah siap xda tulang. Dah guna 4ketul,dok ada lagi 5ketul..

Makanya,aku plan buat ayam bakar cicah air asam kurma.

Stock udang dengan sotong pun ada lagi..maka buat la sekali. Lagipun minggu ni kena habiskan stock makanan basah.

Perap ayam 2ketul

Udang 6ekor
Sotong 3ekor

~~~~~~~~

Resepi ayam bakar style kampung yang mudah dan sedap.

Resepi Sambal Ayam,udang dan sotong bakar.
8pcs Cili kering(blend dgn sedikit air sahaja sampai lumat)
1inci Halia*
1inci lengkuas*
1batang serai*
4ulas bawang putih*
1labu bawamg besar*

* blend sampai lumat.

1batang serai(ketuk)
1sudu Kicap manis ABC
4sudu minyak masak

Cara masak :
Panaskan minyak,tumis bahan * sampai pecah minyak.
Bila dah pecah minyak,masukkan cili kering blend. Masak hingga cili pecah minyak.

Masukkan serai yang diketuk.kacau hingga mesra,masukkan kicap manis ABC dan garam.

Masak hingga sambal pekat dan pecah minyak.
Siap.

~~~~~

Basuh ayam,sotong dan udang.
Ambil sambal yang dah dimasak tadi,masukkan dalam bekas udang dan sotong serta ayam.

Ayam tu kelar2 dulu kulit dia..
Udang kelar belakang dia..
Sotong kelar sampai hujung ekor dia..

Perap selama yang boleh.
Aku perap dalam 3jam++.

Boleh la bakar.
Aku memula nk setup bakar guna arang,pastu xjadi..sebab lambat.

Makanya ayam aku bakar guna oven.
180c selama 35-40minit.

Udang dengan sotong balar guna pemanggang ajaib

~~~~~~

Siap!

~~~~~~~~

Resepi air asam kurma.


1biji Tomato(dadu)
1labu Bawang besar(dadu)
Belacan(besar ibu jari)*
Cili hidup 2biji*
Cili padi 4biji*
Air asam jawa cair(sedikit)--utk blend bahan *
Kurma 1biji*(buang biji)
Garam(secubit)
Asam jawa (setengah sudu)

Blend bahan yang bertanda * menggunakan air asam jawa sampai lumat.
Masukkan dalam bekas yang ada tomato dadu dan bawang besar dadu.

Masukkan setengah sudu asam jawa dalam bekas dan gaul mesra dengan bahan lain.

Siap!!

Asam jawa tu pemekat air asam.
Nanti akan rasa masam2,manis2 kurma,pedas2 +belacan..sedaaappp!!

Start masak pukul 5.00++..
Siap pukul 6.30..

Sayur kailan tu aku goreng biasa ja.
Baru tuai dari kebun kecik aku..

Ada lebih kurang 12-15pokok..
Setengah sedekah ke jiran..
Setengah aku masak tadi.
Settle.


Bye!





For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..