Skip to main content

Fennel Tea -- Untuk Wanita Lepas Bersalin & Orang Yang Gemuk Air.

Hye

Antara teh yang aku bawa masuk dari UK sana.
Kalau minum teh ni memang lawas kencing.
Sbb teh ni dia akan buang lebihan air dalam badan kita.

Ni khasiat dari segi kesihatan.

Fennel kaya dengan asid folik, vitamin C, magnesium, kobalt, besi, dan mengandungi minyak yang kaya dengan ciri-ciri anti-bakteria dan anti-kulat yang kuat.

Oleh itu,Fennel adalah sangat bagus untuk pencernaan dan biasanya digunakan sebagai anti-asid semulajadi untuk membantu mengurangkan keasidan dan keradangan dalam saluran pencernaan dan untuk memudahkan penyerapan nutrien daripada makanan.

Fennel sangat berkesan pada wanita yang lepas bersalin atau golongan yang berbadan besar kerana kandungan air yang banyak didalam badan.

Fennel mempunyai ciri-ciri anti-gas kuat, ini bermaksud ia mampu untuk mencegah dan menghentikan pembentukan gas di dalam perut dan usus.

Fennel juga memberi kesan yang bagus untuk melegakan resdung, bronkitis, kolik buah pinggang, anemia, tekanan darah tinggi, sembelit, kembung, cirit-birit, dan sindrom usus terganggu.

Fennel digunakan untuk membantu melindungi daripada kedua-dua penyakit kardiovaskular dan kanser.

Fennel mengandungi fitonutrien anti-radang yang penting dipanggil anethole yang menghalang kedua-dua keradangan dan karsinogenesis, yang merupakan mutasi sel biasa ke dalam sel-sel kanser.

Fennel juga mempunyai keupayaan untuk mengurangkan dan mengawal haid serta mengawal hormon di dalam badan.

Fennel digunakan di kalangan wanita yang menyusukan bayi untuk membantu merangsang aliran susu yang konsisten.

Fennel juga dikenali untuk membantu menguatkan rambut, menghalang keguguran rambut, merehatkan badan dan menajamkan memori.

Fennel bertindak membuang lebihan air yang ada didalam badan. Anda akan rasa proses membuang air kecil agak lama berbanding biasa jika anda mengamalkan pengambilan fennel tea.

#tehFENNEL

Boleh follow instagram @safiyyahosman.shop untuk more info dan detail.

Harga tea fennel : Rm23/box
Postage : Rm6/1-4box semenanjung.




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di