Skip to main content

Resepi Pecal Sayur Jawa & Kuah Kacang Yang Sedap.

Hye

Menu kemarin, disebabkan kuah kacang mama dah sampai,terus la aku ketaq pala nk makan pecal atau orang panggil gado-gado..gittewwww..

Bahan yang ada.. + telur ayam sekali.
Tauge selalu tanam sendiri,kali ni aku beli dekat pasar malam ja.

Kangkung dengan kacang panjang tuai dekat kebun sekangkang semut ioll ja.


Tuang kuah kacang dalam bekas,campur air panas sikit-sikit.

Campur sikit-sikit air panas ikut kepekatan yang kita suka.

Kuah kacang yang masih belum kembang sepenuhnya.

Siap kuah kacang..
Aku pun sedia sayur mayur yang lain..

Goreng tauhu
Goreng tempe

Rebus telur
Rebus ubi kentang
Rebus nasi impit

Celur tauge
Celur kangkung
Celur kacang panjang

Potong timun
Potong ubi kentang
Potong kangkung
Potong kacang panjang
Potong tempe
Potong tauhu
Potong nasi impit
Potong telur rebus


Taddddaaaaaaa!
Tepuk tangan untuk diri sendiri sebab gigih.
Hahaha

Kuah kacang pun dah kembang pekat elok.
Seddddaaaaaaappppp gilllaaaa!

Tauhu tu kena tunggu betul-betul sejuk,baru potong..so nanti cantik ja bahagian dalam dia.

~~~~~~~

Pekat..ni kacang dah kembang elok.
Untuk lidah aku,kuah kacang ni memang dah sesedap rasa..
Licin oi.. 2x bancuh..

Eli jeneh ratah gitu ja..
1bungkus cukup untuk 6-7 orang makan..

Aku bancuh 1/2 bungkus untuk di makan 5x.


Habis tenggelam hahaha

Gaul rata n mesra..ngap!!!
2pinggan aku sapu..

Eli pun 2pinggan,pastu tapau p keja pula..
Serius sedap.

Kuah kacang bau fresh ,xda bau hapak..
Bila makan tu terasa gila kacang dia..
Kacang dia ada kasar,ada halus kawkaw..dicampur sekali..

Bila makan tu kadang tergigit biji2 kasar kacang..
Aku suka!!

Dah tahun ke 4 wei order kuah kacang ni..
Mak ayah kakak y jual ni pun dah masuk 12tahun berniaga kuah kacang ni..

Bersih,sedapdan fresh.
Bau wangi kacang tu ada..

~~~~~~

Dalam seminggu aku dah jual dekat 40pack kuah kacang mama.

Tak sabar nak kumpul feedback dari customer.
Insyallah akan puas hati,cuma dari segi garam gula tu maybe ada y rasa kurang..

Macam aku dan eli dh sesedap rasa..
Walaupun kalau ikutkan eli lidah jeneh suka masin lebih..
Aku suka kurang masin..

~~~~~~~

Kalau ada yang berminat nak beli,boleh roger aku.

Whatsapp atau sms 0192609886

Harga : Rm18/500g
Postage : Rm7/500g

Kalau nak sekilo,doublekan harga.
Postage akan di kira semula..


Bye.










For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim