Skip to main content

Resepi Nasi Ayam Simple Tapi Sedap.

Hye

Sejak kawen aku dah buat nasi ayam berjuta kali dah hahaha.. Kalau terlebih rajin,aku suka buat nasi ayam style chicken rice shop..kalau malas,aku buat nasi ayam kampung bodo2 ja..

So haritu,malas sikit,aku olah nasi ayam cara paling simple..tapi Eli puji melambung-lambung.. Hahahahahahahaha..

"Sedap la ayam u.."
"Kuah sambal u sedap la syg.."
"Sup sedap.."

Gittewwww.. Eli ni jenis banyak cekadak sikit..kalau dia puji tu maknanya mmg sedap.. Hahaha..kembang bontot2 aku kalau dia puji.


Jom cikidout resepi simple nasi ayam untuk kali ke 79327183911.

Nasi ayam simple gilaaa..
Nasi kuning
Ayam goreng
Tomato
Timun
Kobis
Sup bebola
Sambal
Kuah kicap

~~~~~~~~~

Kalau nak start buat nasi ayam,benda pertama yang kena buat adalah SUP AYAM.

Resepi Sup Ayam :
Ayam
Bawang putih*
Bawang merah*
Halia*
Serai*
Air
Garam
Gula
Batang saderi(potong dadu)
Fishball(optional)

Blend semua bahan yang bertanda *, panaskan air dalam periuk,bila air mendidih masukkan bahan blend dan ayam.

Tunggu hingga ayam masak,bila ayam dah masak angkat dan toskan.

Masuk fishball dan batang saderi yang dah didadukan,biar hingga fishball masak.
Masukkan garam dan gula.

Siap!

Bila dah siap sup ayam, kita terus buat ayam perapan.

Resepi ayam perapan :
Ayam yang telah dimasak tadi.
Kicap manis (guna kicap ABC lagi sedap)
Sos tiram
Sedikit gula melaka(ketuk sampai hancur)
Sedikit sup ayam

Masukkan ayam dalam bekas,masukkan sedikit sup ayam,kalau nak kuah kicap banyak masuk sup ayam banyak.

Masukkan juga kicap manis,sos tiram dan gula melaka.

Gaul sampai mesra dan perap selama yang boleh.

Selepas perap, asingkan kuah kicap dengan ayam.


Panaskan minyak dan goreng ayam sekejap.

Siap!


~~~~~~~~~~

Nasi biasa akan akan masak lepas dah settle perap ayam,dan biarkan dalam peti ais sebelum menggoreng.
Biasanya aku goreng last lepas semua kuah dan nasi siap.


Resepi nasi ayam butter :
Beras (cuci dan toskan)
Butter
Serbuk kunyit
Sup ayam
Bawang putih*
Bawang merah*
Serai*
Halia*
4beradik sup
Daun pandan
Batang saderi (optional)

Blend bahan yang bertanda *.

Panaskan periuk,masuk butter..agak dah panas,masukkan 4beradik sup dan bahan blend.

Biar bahan blend pecah minyak,masukkan beras dan serbuk kunyit n daun pandan.

Kacau sampai mesra,tutup api.
Masukkan sup ayam.

Agak bagi sedang elok,jgn sampai nasi lembik..
Angkat masukkan dalam rice cooker.

Tunggu nasi masak.

Siap!
Bila masukkan butter,nasi jadi sdap dan bau wanggggiiiiiiii..

~~~~~~~

Resepi sambal merah :
Cabai hidup*
Cili padi*
Tomato*
Bawang putih*
Sos tomato kimball
Sos cili life
Cuka makan
Garam
Gula

Blend bahan yang bertanda * tanpa mengunakan air.

Masukkan bahan yang dah siap kita blend dalam periuk,buka api slow..masukkan sedikit air.

Agak nak mendidih,masukkan cuka makan,sos tomato,sos cili..tunggu sampai mendidih dan agak pekat.

Masukkan gula dan garam.
Siap!

Kalau xsuka pekat,masukkan sup atau air biasa sedikit selepas siap masak.


Kuah kicap yang kita asingkan dari ayam perapan tadi, boleh panaskan sampai agak pekat.


~~~~~~


Bye.


















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi