Skip to main content

Resepi Bakso Simple Tapi Sedap.

Hye

Baru buat bakso harini..haritu kan cakap nak buat,tapi xbuat disebabkan xbeli buah keras tu.hahaha.. Aku style kalau nak masak kena cukup bahan..kalau x ..xpuas hati woooo...

So ikut resepi yang kawan aku bagi,dia salin sambil bcakap dengan maid dia lombok tu..so xlengkap.

aku xtau nak agak bawang..3x masak sup saja wei..sebab 2x tu aku xpuas hati dengan rasa dia.. Aku bab masak memang gigih hahahha..

Bahan untuk sup.
Ni untuk 1st sup yang xjadi..
Pastu aku buat second sup aku kurangkan bahan sup dia tu..
Pun xpuas hati sebab bawang aku terlebih.

Kali ketiga..jadi..so aku ikut resepi ketiga ni la..

Daging(potong kecik-kecik)
Bawang putih 1ulas*
Bawang merah 2ulas*
Lengkuas(setengah inci)*
1 Kayu manis*
1 Buah keras*
1 Buah pelaga*
1 Bunga lawang*
2 cengkih*
Sedikit biji ketumbar**
Sedikit lada putih**
Sedikit lada hitam**

Daun sup
Daun bawang

14biji Bebola daging(brand figo)

Blend semua bahan yang bertanda * sampai halus. Sebelum blend sila goreng letak minyak dulu bahan yang bertanda *,kecuali buah keras.
Buah keras masukkan time nk blend bahan lain.

Sangai bahan bertanda **,blend hingga halus.

~~~~~
Panaskan air dan masukkan daging yang dipotong kecik-kecik tadi.
Bila dah mendidih,masukkan bahan blend * dan **,kecilkan api.

Reneh sup hingga baham blend mesra.
Masukkan gula dan garam.

Masukkan sedikit kicap ABC.
Bila dah mendidih,masukkan bebola daging.
Tunggu sampai bebola timbul.

Cukup rasa sup.
Tutup api.
Siap.

~~~~~

Bihun celur.
Bebola daging tu toskan.

Sawi(aku guna pak choy) -- hiris halus.
Tauge -- celur
Kobis-hiris halus

Cabai hijau - cili padi hijau rebus dalam 3minit.
Toskan. Tumbuk sampai lumat.
Masuk sedikit cuka,gula dan garam dgn serbuk lada putih. --- siap.

Sos kicap --- 7sudu sos cili + 10 sudu kicap manis ABC. -- siap.

~~~~~~~
Eli makan tambah 2pinggan hahaha
Syok.
Berbaloi la masak sup smp 3x.

Bahan paling penting
Sos cili
Kicap manis ABC -jgn guna kicap manis malaysia..
Serbuk lada putih.


Selamat mcuba.






For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..