Skip to main content

Kuah Kacang Segera Yang Sedap.

Hye



Aku jarang beli kuah kacang..sejak kawen baru 2kali makan kuah kacang..1 eli beli mana xtau.. xberapa best sangat... 1lagi jiran taman lama bagii..ha itu sedap gila.. pastu dah xpernah makan kecuali makan masa lepak2 dekat luar ja. Tapi tau saja la lepak makan,kuah kacang tu rasa macamana kan..xsedap langsung!


Now aku jual sekali.
Hehehe..

Disebabkan sedap,kacang fresh tadak bau hapak,maka aku jual. Sebelum ni makan untuk diri sendiri ja.

Ni antara orang yang pernah makan kuah kacang segera ni..

Memang sedap k..

Sekarang production hari-hari sebab orang dah mula order untuk raya dan puasa.

So aku memang boleh gerenti la yang kuah kacang ni xberbau hapak..dan tahan lama.

500g tu padat gila tau..
Boleh 3-4kali masak kalau setakat makan 2orang.

~~~~~~

Sebelum di bancuh dengan air panas.


Ni dah bancuh..
Aku guna air panas dari heater ja..
Air kena masuk sikit2..
Aku masuk sikit air..kacau2 biaq sat 3 4minit gitu..
Tunggu kacang kembang..pastu baru adjust balik air..depend pada kita nak cair ka..likat ka..



Ni untuk dinner hari jumaat malam sabtu..
Ada gado2..tauhu sumbat dengan nasi impit.

Minggu ni xp mana2 pun..tengah dok layan tv,eli tanya.."ada apa2 x nk masak..i lapar.."
Terus teringat kuah kacang..
Aku cakap "ada2..kuah kacang..u p kedai beli tauhu,kangkung tauge.."

Eli pun laju ja p.. maka siaplah menu2 dibawah.. nasi impit memang dah ada dekat rumah..rebus jala..


Gado2..
Kuah kacang ni dah xyah tambah gula ka garam..memang dah secukup rasa..yala orang yang buat pun dah tahap veteran..memang dah pakarkan bab perisakan makanan.
Sedappp wei..sumpah xtipu!



Pas gado2 makan plak nasi impit..muahahaha..camno xgemuk kan..
Sedap wei..



Tauhu sumbat untuk eli..
Eli makan bertambah2..licin kuah kacang..
Dia pun puji memang sedap..




Ni menu malam isnin..goreng cucuq udang ja..aku nak kena belajar lagi buat cucuq udang..xberapa nak auuwwwmm sangat..

Tapi bila cicah,jdi auwwwm la sebab kuah kacang tu nikmat. Aku ratah gitu ja kuah bagi habis.. sedap. Xtau nak explain..kalau boleh rasa kot blog..aku suap dah hahahaha


Memang sedap. Dah habis sebungkus..guna 2hari ja..xda langsung yang terbuang..500g licin masuk perut eli dgn aku tau..

~~~~~~

Aku gerenti 100% kalau uoll beli,xakan bau hapak sebab sekarang hari-hari akan buat baru. Memang dapat fresh.

Sedap sudah semestinya.



Pada yang berminat, boleh order melalui aku.

Whatsapp : 0192609886.


Bye.



For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi