Skip to main content

Juada Berbuka Puasa Hari Ke 2, Bihun Goreng Tok.

Hye

Harini dah hari ke 6 kita puasa. So far so good. Masih jimat duit dari beli apa-apa juadah dekat pasar ramadhan. Lagipun aku fulltime dok rumah kan..memang boleh sangat la masak.

So hari kedua,seingat aku aku masak bihun goreng tok,daging goreng dengan tauge masak kicap tauhu.

Last,masa berbuka makan bihun goreng ja laki bini,licin! Hahahhaa..daging goreng makan time sahur.

So far aku sahur makan oat+nestum dengan roti ja..masih berjaya xmakan nasi. Makan time berbuka ja sikit. Harap turun la berat badan aku.


Bihun goreng tok.
Bihun goreng ni masa aku kecik adalah juadah wajib tiap kali berbuka puasa dekat rumah tok..
Sedaaappp weh!

Mak kalau masak bihun ni,aku boleh habis 1kuali kot. Bahan dia simple gila..

Bahan blend cabai kering+bawang putih+udang kering.

Bawang putih kena 5-6biji,udang kering dalam 1sudu++


Kucai kerat bila nak masak ja dekat #kebunpiyah
Jimat.


Bahan sampingan.
Daging mesti ada.
Kucai mesti ada
Toge lagi wajib ada.

Masa makan letak kicap manis.
Marveles uoll!!

~~~~~~

Resepi bihun goreng simple tapi sedap.

Bihun(celur)
Daging (rebus dulu hingga empuk)
Tauge
Kucai

Cili kering*
Bawang putih*
Udang kering*

*blend halus

Panaskan minyak,tumis bahan blend hingga wangi dan pecah minyak.

Masukkan sedikit air.
Mendidih,masukkan bihun dan daging.

Gaul mesra dan masukkan tauge dgn kucai.
Letak garam gula.

Gaul sampai mesra.
Siap!

Bye.





For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..