Skip to main content

2hari Di Melaka Untuk Event Tempatan Fest.

Hye

Weekend haritu,aku teman Eli berniaga dekat Tempatan Fest. Pertama kali dibuat dekat Melaka.

Event tu berlangsung dekat taman MBMB. Lawa rupanya taman tu waktu malam..


Kami gerak dari Klang jam 4.40pagi. Tinggal Adelia dekat SIL. Mula plan nak bawa,tapi bila pikir pasal tapak niaga tu,xjadi la..sebab sure panas gila-gila.. Buat stress ja kalau bawa Adelia. So tinggal.

Penuh barang dekat belakang.
Kereta pinjam SIL punya juga.

Kereta ni radio hapa pun tarak,makanya download lagu banyak-banyak on melalui hf ja..
Share earphone,melalak ikut lagu sama-sama.


Sampai Melaka,cun-cun pukul 8.30 macam tu.
Matahari terpacak depan muka.

Tolong Eli angkat barang,tolong pasang tempat nak gantung baju.

Pastu terus terhegeh-hegeh cari hotel. Yes,Eli kemut..dia xcari hotel awal-awal.

7hotel full!!!
Last jumpa 2hotel yang ada lagi 1bilik kosong.

1hotel tu Rm80..2single bed,tpi bilik air shared dengan orang lain.

Aku ok ja hotel tu..kongsi pun kongsi la..bukan 5x sehari pun nak mandi..tapi Eli xmau..

Dia pujuk cari hotel lain lagi..
Maka rezeki,jumpa la hotel taman tasik utama.

Memang best!walau pun hotel budget..tapi bersih..dan murah.

Owner lelaki cina yang baikkkkkkkkkkk gila.
Bila owner baik mcm tu..aku pun rasa ya tuhan baguihnya cina ni..sangat bertolak ansur.

Kami terpaksa ambil bilik besar yang ada 3 single bed dengan harga Rm110/night.

Mahai la untuk rakyat marhaen mcm aku..hahaha..tp ambil juga.

Serius bersih,selesa dan rasa selamat.

Boleh baca pasal review hotel taman tasik utama tu dekat sini,

Memang selesa tau.
Walaupun hotel budget.

~~~~~~
Dapat hotel,relax-relax sat tidur..pastu terus p buka booth semula.

Sampai la pukul 9malam lebih-lebih.

Aku baru kali kedua mai Melaka. 1st time dulu masa aku kecik2 hahaha..

So teringin la nak p makan asam pedas dengan jokerwalk..

Tapi hampir-hampir tak jadi sebab aku kesian dekat Eli..dia mesti penat..pastu orang-orang situ bagitau nak p jongker walk tu jem..
Bertambah la rasa kesian ke Eli.

Tapi Eli nak p juga bawa aku..dia kata tumpang mai Melaka,Adelia xikut..baik kita p..nanti klu Adelia ada dah payah nak bawa kalau kena tempuh jem..gittewww..

So kami gerak balik hotel dulu..

Sampai hotel,mandi siap keluar semula.

Terus menghala ke jonker walk.
Dan plan nak makan asam pedas Hajah Mona.

aku ambil ikan kembong.

Nasi,telur masin yang xmasin,kobis goreng kot ka kobis rebus.

Eli ambil asam pedas ikan pari.

Bagi aku,tak sedap. Sebab xpedas langsung oi.
Aku ni jenis makan pedas.

Bila dapat asam pedas yang xpedas..masam ja lebih..turn off kot..

Tapi licin juga la makan.
Frust oi. Ingat sedap.

Total sekali air Rm14. Murah la bagi aku sebab ikan dedua besar..nasi pun banyak.

Servis cepat.

~~~~~~

Jalan p jonkerwalk tu,rupanya pukul 12malam,depa dah tutup2 dah..

Ingat sampai pagi.

Terus gerak balik hotel.
ZzzzzZzzzz


~~~~~~~
Hari ke-2.

Bangun mandi siap semua,terus gerak cari gerai tepi jalan dulu. Aku dok harap jumpa la kedai yang pagi-pagi jual asam pedas hahaha...

Tapi nan ado. Singgah kedai tepi jalan area kampung2 tu,makan roti canai.

Roti canai kosong dia ---tak sedap.
Roti telur ----sedap gila.
Kuah cicah ---- sedap nk mampus!!!!

2keping aku makan.
Total Rm7-8.

~~~~~

Disebabkan hari kedua agak krikkk krikkk,aku asyik online n selfie ja hahahaha..

Orang ramai,tapi kuasa membeli tu kurang sikit.


Cari makan untuk lunch.
Singgah beli nasi goreng ayam.
Sedap gilaaaa wei..
Beli dalam mamak aeon.

Kasut bundle kesayangan.
Rm60 ja aku beli dekat bundle Pekan Banting dulu.

Hari kedua, awal gila kami kemas sebab Eli esok tu keja macam biasa,shift pagi pula. Pukul 9 dah gerak balik.

~~~~~~~

Balik tu singgah makan dekat RnR ja..
Sampai ke Adelia dalam pukul 1pagi gitu.


~~~~~~~

Hingga berjumpa lagi orang Melaka.
Cantik betul taman MBMB ampa tu.



Bye.















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi