Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Resepi Bakso Simple Tapi Sedap.

Hye Baru buat bakso harini..haritu kan cakap nak buat,tapi xbuat disebabkan xbeli buah keras tu.hahaha.. Aku style kalau nak masak kena cukup bahan..kalau x ..xpuas hati woooo... So ikut resepi yang kawan aku bagi,dia salin sambil bcakap dengan maid dia lombok tu..so xlengkap. aku xtau nak agak bawang..3x masak sup saja wei..sebab 2x tu aku xpuas hati dengan rasa dia.. Aku bab masak memang gigih hahahha.. Bahan untuk sup. Ni untuk 1st sup yang xjadi.. Pastu aku buat second sup aku kurangkan bahan sup dia tu.. Pun xpuas hati sebab bawang aku terlebih. Kali ketiga..jadi..so aku ikut resepi ketiga ni la.. Daging(potong kecik-kecik) Bawang putih 1ulas* Bawang merah 2ulas* Lengkuas(setengah inci)* 1 Kayu manis* 1 Buah keras* 1 Buah pelaga* 1 Bunga lawang* 2 cengkih* Sedikit biji ketumbar** Sedikit lada putih** Sedikit lada hitam** Daun sup Daun bawang 14biji Bebola daging(brand figo) Blend semua bahan yang bertanda * sampai halus

Kereta Dah Ada ----- Alhamdulillah.

Hye Malam Sabtu haritu,aku dengan Eli dah jumpa dan ambil kereta dari owner dia. Ya tuhan tak tau nak rasa apa..hahahaha..bapa lama dh patah kaki. Nak bergerak susah sebab xda keta..kena hidup atas ihsan orang.. Macamana aku boleh dapat kereta?? Last week Kak Lily wasap aku. Cakap nak diskus sikit.. Ingat diskus pasal bisnes.. Rupanyaaaa.. Pasal kereta. Kak Lily aku kenal tahun 2012. Kenal sebab dia minta aku tolong iklankan bisnes dia. Tolong iklan suka-suka ja xambil duit. Tapi aku ingat lagi,dia berkeras nak bagi bag pada aku foc. Pastu aku pun terjebak tolong dia jual handbag semua. Pernah jumpa 2x atas urusan jual beli handbag. Pastu xpernah jumpa sampai la last week ok. Tp still contact melalui wasap. Kak Lily cakap ada kereta dia xguna,dok terbiar ja. Maka dia dengan husband dia,setuju nak bagi pinjam. Last,aku beli dari depa. ~~~~~~~~ Manusia baik y tiada pertalian darah. Xtau macamana nak cakap.. Baiknyaaaa la kak Lily dengan husband dia,abg lukman. Depa jual kereta dengan har

Kereta Dah Ada ----- Alhamdulillah.

Hye Malam Sabtu haritu,aku dengan Eli dah jumpa dan ambil kereta dari owner dia. Ya tuhan tak tau nak rasa apa..hahahaha..bapa lama dh patah kaki. Nak bergerak susah sebab xda keta..kena hidup atas ihsan orang.. Macamana aku boleh dapat kereta?? Last week Kak Lily wasap aku. Cakap nak diskus sikit.. Ingat diskus pasal bisnes.. Rupanyaaaa.. Pasal kereta. Kak Lily aku kenal tahun 2012. Kenal sebab dia minta aku tolong iklankan bisnes dia. Tolong iklan suka-suka ja xambil duit. Tapi aku ingat lagi,dia berkeras nak bagi bag pada aku foc. Pastu aku pun terjebak tolong dia jual handbag semua. Pernah jumpa 2x atas urusan jual beli handbag. Pastu xpernah jumpa sampai la last week ok. Tp still contact melalui wasap. Kak Lily cakap ada kereta dia xguna,dok terbiar ja. Maka dia dengan husband dia,setuju nak bagi pinjam. Last,aku beli dari depa. ~~~~~~~~ Manusia baik y tiada pertalian darah. Xtau macamana nak cakap.. Baiknyaaaa

Juadah Berbuka Hari ke-6, Bakso Wak Yang Sedap Nak Mamps..

Hye,  Bakso bakso bakso yang gilaaa punya sedap! Tapi ciput. Ni beli dekat pasar malam,dekat Wak jawa yang memang cakap jawa kawkawkaw.. Agak mahal bagi aku. Rm4 dapat 3ketui bola daging tu Dengan 2sudu suhun. Hahaha... Sedih! Minum air kosong dengan teh dandelion letak tembikai. Balik tu,aku celur bihun. Celur toge.. Potong daun bawang. Selera la sikit makan.kenyang pun kenyang. Gila wei..memang sedap. Rupanya kicap ABC tu sedap. Sebab wak ni guna kicap tu. Manis-manis pedas.. Uurrmmmm..rasa mcm nk beli hari-hari. Sedap weh! Stress aku pikiaq..pasepa sedap sgt! ~~~~~ Aku pun cerita dalam group,kebetulan Nazirah punya maid orang belah Lombok. Nazirah kata haritu maid dia buat juga bakso..sedap nak mampoih!hahahaha Aku suruh dia minta resepi. Ni resepi. Aku xbuat lagi..kalau x plan nk buat harini.. Pastu tengok kicap manis habis..buah keras pun habis. Next time nak buat. Aku suka sup dia..sbb rasa ringan. Katanya depa kalau buat sup suka letak bawang putih banyak. Nanti la cuba. Ok. Bye

Juadah Berbuka Hari ke-6, Bakso Wak Yang Sedap Nak Mamps..

Hye,  Bakso bakso bakso yang gilaaa punya sedap! Tapi ciput. Ni beli dekat pasar malam,dekat Wak jawa yang memang cakap jawa kawkawkaw.. Agak mahal bagi aku. Rm4 dapat 3ketui bola daging tu Dengan 2sudu suhun. Hahaha... Sedih! Minum air kosong dengan teh dandelion letak tembikai. Balik tu,aku celur bihun. Celur toge.. Potong daun bawang. Selera la sikit makan.kenyang pun kenyang. Gila wei..memang sedap. Rupanya kicap ABC tu sedap. Sebab wak ni guna kicap tu. Manis-manis pedas.. Uurrmmmm..rasa mcm nk beli hari-hari. Sedap weh! Stress aku pikiaq..pasepa sedap sgt! ~~~~~ Aku pun cerita dalam group,kebetulan Nazirah punya maid orang belah Lombok. Nazirah kata haritu maid dia buat juga bakso..sedap nak mampoih!hahahaha Aku suruh dia minta resepi. Ni resepi. Aku xbuat lagi..kalau x plan nk buat harini.. Pastu tengok kicap manis habis..buah keras pun habis. Next time nak buat. Aku suka sup dia

Juadah Berbuka Hari Ke-5, Kuah Kacang Daging Dan Cucur Udang SurayaSulatin.

Hye Bahan nak buat kuah kacang daging. Pakai kuah kacang instant  yang aku jual tu. Mudah cepat dan lazat. Daging tu aku rebus siap-siap,simpan dalam freezer. Nk guna bawa keluar ja..senang. Kalau xberejam la nk tunggu daging masak. Resepi kuah kacang daging mudah dan sedap. Kuah kacang mama(instant) Serai(ketuk) Daging(rebus empuk) Air rebusan daging Cara masak :- Didikan semua air rebusan daging. Bila dah mendidih masukkan kuah kacang instant mama. Kalau sampai kuah kacang mesra dengan air rebusan. Masuk serai dan daging rebus yang dah dipotong. Kacau sampai semua bahan mesra dan mendapat kepekatan macam yang uoll suka. Siap! ~~~~~~~~ Aku dh xtambah garam or gula,sebab bagi aku dah cukup rasa..kalau pada lidah uoll xckup rasa..tambah la garam or gula ya. Hidangan kedua pula,aku buat cucur udang rangup diluar lembut didalam. Gittewww Resepi follow blog kak SurayaSulatin. Resepi cucur udang sedap Aku ikut seketui2 ya resepi tu..xda derhaka. 3x hidupkan yis..kali ke3 hidup hahahaha 2x j

Juadah Berbuka Hari Ke-5, Kuah Kacang Daging Dan Cucur Udang SurayaSulatin.

Hye Bahan nak buat kuah kacang daging. Pakai kuah kacang instant  yang aku jual tu. Mudah cepat dan lazat. Daging tu aku rebus siap-siap,simpan dalam freezer. Nk guna bawa keluar ja..senang. Kalau xberejam la nk tunggu daging masak. Resepi kuah kacang daging mudah dan sedap. Kuah kacang mama(instant) Serai(ketuk) Daging(rebus empuk) Air rebusan daging Cara masak :- Didikan semua air rebusan daging. Bila dah mendidih masukkan kuah kacang instant mama. Kalau sampai kuah kacang mesra dengan air rebusan. Masuk serai dan daging rebus yang dah dipotong. Kacau sampai semua bahan mesra dan mendapat kepekatan macam yang uoll suka. Siap! ~~~~~~~~ Aku dh xtambah garam or gula,sebab bagi aku dah cukup rasa..kalau pada lidah uoll xckup rasa..tambah la garam or gula ya. Hidangan kedua pula,aku buat cucur udang rangup diluar lembut didalam. Gittewww Resepi follow blog kak SurayaSulatin. Resepi cucur udang sedap Aku ik

Juadah Berbuka Hari Ke-4, Sambal Tumis Ikan Sardin.

Hye Malas nk update pasal menu hahahah..sebab asyik dok update dekat instagram @safiyyah.osmann ja. #piyahmasak gittewww.. Untuk hari ke-4 dengan hari ke-5, aku masak benda ringkas ja. Lagi pun Eli kalau aku beriya masak dia makan sikit ja. Cuma tahun ni rasa mcm aku dh berjaya masak utk sorang makan,selalunya aku jenis masak byk2 mcm 4-5org nak makan..padahal 2org ja. Sambal tumis ikan sardin. Lawan dengan sayur kacang buncis goreng suhun. Popia goreng inti sayur. Eli bawa bekal p tempat keja. Resepi sambal tumis ikan sardin. Ikan sardin (cuci bersih dan goreng hingga garing) 7-8biji Cabai kering(blend kosong) 3ulas Bawang putih** 2labu Bawang besar** 1sudu besar Ikan bilis ** ** Blend sekali. Garam Gula melaka Gula putih(sedikit) Asam keping Minyak masak Sedikit air Sos tomato 3sudu Sos cili 2sudu ~~~~ Cara masak :- Panas minyak dalam 1senduk. Tumis bahan blend **. Tunggu hingga pecah minyak dan bau wangi. Masukkan cili kering blend,gula melaka dan asam keping. Masak hinggal pecah mi

Juadah Berbuka Hari Ke-4, Sambal Tumis Ikan Sardin.

Hye Malas nk update pasal menu hahahah..sebab asyik dok update dekat instagram @safiyyah.osmann ja. #piyahmasak gittewww.. Untuk hari ke-4 dengan hari ke-5, aku masak benda ringkas ja. Lagi pun Eli kalau aku beriya masak dia makan sikit ja. Cuma tahun ni rasa mcm aku dh berjaya masak utk sorang makan,selalunya aku jenis masak byk2 mcm 4-5org nak makan..padahal 2org ja. Sambal tumis ikan sardin. Lawan dengan sayur kacang buncis goreng suhun. Popia goreng inti sayur. Eli bawa bekal p tempat keja. Resepi sambal tumis ikan sardin. Ikan sardin (cuci bersih dan goreng hingga garing) 7-8biji Cabai kering(blend kosong) 3ulas Bawang putih** 2labu Bawang besar** 1sudu besar Ikan bilis ** ** Blend sekali. Garam Gula melaka Gula putih(sedikit) Asam keping Minyak masak Sedikit air Sos tomato 3sudu Sos cili 2sudu ~~~~ Cara masak :- Panas minyak dalam 1senduk. Tumis bahan blend **. Tunggu hingga pecah minyak dan bau wangi

Juada Berbuka Puasa Hari Ke 2, Bihun Goreng Tok.

Hye Harini dah hari ke 6 kita puasa. So far so good. Masih jimat duit dari beli apa-apa juadah dekat pasar ramadhan. Lagipun aku fulltime dok rumah kan..memang boleh sangat la masak. So hari kedua,seingat aku aku masak bihun goreng tok,daging goreng dengan tauge masak kicap tauhu. Last,masa berbuka makan bihun goreng ja laki bini,licin! Hahahhaa..daging goreng makan time sahur. So far aku sahur makan oat+nestum dengan roti ja..masih berjaya xmakan nasi. Makan time berbuka ja sikit. Harap turun la berat badan aku. Bihun goreng tok. Bihun goreng ni masa aku kecik adalah juadah wajib tiap kali berbuka puasa dekat rumah tok.. Sedaaappp weh! Mak kalau masak bihun ni,aku boleh habis 1kuali kot. Bahan dia simple gila.. Bahan blend cabai kering+bawang putih+udang kering. Bawang putih kena 5-6biji,udang kering dalam 1sudu++ Kucai kerat bila nak masak ja dekat #kebunpiyah Jimat. Bahan sampingan. Daging mesti ada. Kucai mesti ada Toge lagi wajib ada. Masa makan letak kicap manis. Marveles uoll!!

Juada Berbuka Puasa Hari Ke 2, Bihun Goreng Tok.

Hye Harini dah hari ke 6 kita puasa. So far so good. Masih jimat duit dari beli apa-apa juadah dekat pasar ramadhan. Lagipun aku fulltime dok rumah kan..memang boleh sangat la masak. So hari kedua,seingat aku aku masak bihun goreng tok,daging goreng dengan tauge masak kicap tauhu. Last,masa berbuka makan bihun goreng ja laki bini,licin! Hahahhaa..daging goreng makan time sahur. So far aku sahur makan oat+nestum dengan roti ja..masih berjaya xmakan nasi. Makan time berbuka ja sikit. Harap turun la berat badan aku. Bihun goreng tok. Bihun goreng ni masa aku kecik adalah juadah wajib tiap kali berbuka puasa dekat rumah tok.. Sedaaappp weh! Mak kalau masak bihun ni,aku boleh habis 1kuali kot. Bahan dia simple gila.. Bahan blend cabai kering+bawang putih+udang kering. Bawang putih kena 5-6biji,udang kering dalam 1sudu++ Kucai kerat bila nak masak ja dekat #kebunpiyah Jimat. Bahan sampingan. Daging mesti ada. Kucai mesti ada Toge lagi

Resepi Popiah Goreng Dengan Inti Paling Simple Dalam Dunia.

Hye Puasa baru 5hari,tapi aku dah repeat buat popia gulung utk goreng masa berbuka dah 2x. Eli mengadu,dia xdan nk beli kuih..semua habis. Maka meh aku buat.hehe Inti aku belajar dengan mak. Pastu aku derhaka la sikit-sikit resepi ittewwww.. Bahan yang diperlukan. Satukan bahan dibawah dalam 1bekas Carrot(potong memanjang) Ubi kentang(potong memanjang) Kobis(potong memanjang) Bahan tumbuk Bawang besar Udang kering Telur ayam Bawang goreng Tauhu (potong nipis) Garam Gula Telur(utk lekatkan kulit popia) Kulit popia Tauge(utk diletak sbgai inti juga) ~~~~~~~~~~ Cara masak :- Panaskan sedikit minyak,masukkan bahan tumbuk.masak sampai agak garing. Masukkan tauhu dengan bawang goreng. Kacau sampai mesra. Masukkan semua sayur yang dh di potong tadi. Kacau sampai mesra. Bila dah mesra elok,masukkan telur..biar 1-2minit,baru gaul sayur tadi dengan telur. Masak hingga telur masak dan mesra dgn bahan lain. Masukkan garam gula. Kacau sat pastu tutup api. Siap! Asingkan kulit popia satu persatu. Ut

Resepi Popiah Goreng Dengan Inti Paling Simple Dalam Dunia.

Hye Puasa baru 5hari,tapi aku dah repeat buat popia gulung utk goreng masa berbuka dah 2x. Eli mengadu,dia xdan nk beli kuih..semua habis. Maka meh aku buat.hehe Inti aku belajar dengan mak. Pastu aku derhaka la sikit-sikit resepi ittewwww.. Bahan yang diperlukan. Satukan bahan dibawah dalam 1bekas Carrot(potong memanjang) Ubi kentang(potong memanjang) Kobis(potong memanjang) Bahan tumbuk Bawang besar Udang kering Telur ayam Bawang goreng Tauhu (potong nipis) Garam Gula Telur(utk lekatkan kulit popia) Kulit popia Tauge(utk diletak sbgai inti juga) ~~~~~~~~~~ Cara masak :- Panaskan sedikit minyak,masukkan bahan tumbuk.masak sampai agak garing. Masukkan tauhu dengan bawang goreng. Kacau sampai mesra. Masukkan semua sayur yang dh di potong tadi. Kacau sampai mesra. Bila dah mesra elok,masukkan telur..biar 1-2minit,baru gaul sayur tadi dengan telur. Masak hingga telur masak dan mesra dgn bahan lain. Masukka