Skip to main content

Tomyam Ayam Versi Tumis Dengan Baby Kailan Ikan Masin.

Hye

Haritu saja masak ala thai,sebab dah lama xmakan. Aku buat 3jenis lauk ja. Tomyam ayam dengan baby kailan ikan masin. 1menu lagi untuk Adelia,ayam goreng kunyit.

Meh-meh layan mata..hehehe

Tomyam ayam tumis style.

Tomyam pakai apa yang ada ja..
Tomato nan ado..

Serai(ketuk)
Cili padi (ketuk)
Daun limau
Bawang besar
Daun sup 
Perencah tomyam
Asam jawa(sikit)
Isi ayam
Minyak masak

Cara masak :-
Panas minyak,tumis serai,bawang,daun sup,daun limau,cili padi,bawang besar.

Api makesure slow gila.

Dah lembut n wangi,masuk perencah,masuk air sikit.

Kacau sampai mesra,masuk ayam.
Tambah air.

Biar mendidih.

Dah mendidih,masuk garam,gula dan asam jawa/jus limau.

Siap!

**aku ada buat video time masak tomyam style tumis ni,boleh tengok dekat instagram @safiyyah.osmann **



Masam-masam manis pedas.

*asam jawa tu aku masukkan terus sekali biji..nak ambil air saja pun ok*

~~~~~~~
Baby kailan ikan masin.


Bahan yang perlu ada:-
Bawang putih cincang
Ikan masin tumbuk
Baby kailan
Bawang besar
Cabai hidup
Sos tiram
Kicap manis
Garam gula (jika perlu)

Cara masak :-
Panas minyak,tumis bawang putih dengan ikan masin. Biar sampai masak n bawang kekuningan.

Masuk air yang dicampur dengan sos tiram n kicap manis. Biar mendidih,masuk baby kailan,cabai hidup n bawang.

Masak la sampai baby kailan lembut.
Kalau kurang masin n manis,tambah la gula garam.

Siap!


Baby kailan aku ni,aku masak agak layu sikit-sikit ja..aku suka makan rasa rapuh tu..

~~~~~~

Kalau ada telur dadar lagi ummmpphhh!
Hehehe..



Bye.








For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi