Skip to main content

Resepi Spaghetti Carbonara yang Sedap dan Mudah.

Hye

Kalau ikutkan aku,aku xberapa minat apa-apa pasta carbonara..sebab aku kurang makan cheese or susu yang dimasak. Tapi Eli suka!gittewww..

Makanya,saja la masak untuk dia..walaupun tahap cerewet dia kalau aku masak western boleh tahan gak.

Dia makan 2pinggan,n puji sedap! Kembang ioll hahahaha..

Resepi yang aku guna ni simple ja. Mudah n dijamin sedap! Hehehe..

Aku guna spaghetti brand kimball, untuk carbonara sauce,aku guna 2jenis.. 1 jenis dah ready made brand leggo,1jenis serbuk.

Halal.
Sauce ni dah siap ada bawang holland y dia potong bentuk petak..besar gak la potongan bawang dia..

Pasta sauce serbuk xingat brand apa..
Tapi kalau nak masak untuk anak makan,aku xsyorkan beli n masukkan dalam masakan,sbb bahan y depa guna banyak gmo punya bahan.
Kalau jumpa jenis serbuk organik lagi bagus. 

~~~~~~~~~


Bahan yang perlu ada :-

4sudu besar pasta sauce leggos(brand apa pun xkisah)
Serbuk lada hitam(tabur atas pasta sauce leggos
1sudu besar pasta sauce serbuk(optional)
Daging kisar ramly
Sebelah Lada benggala(potong dadu)
1labu Bawang besar(potong dadu)
3ulas Bawang putih(cincang halus)
1cawan fresh milk
Pasley flakes
Oregano flakes
Pure olive oil(utk menumis)
Garam
Gula

Cara masak :-

Panaskan minyak olive,tumis bawang putih n bawang besar.
Dah agak layu,masukkn lada benggala.

Masukkan daging kisar,biar air daging kering.

Bila air daging dah kering,masukkan pasta sauce leggos. Kacau rata sampai mesra.


Masukkan pasta sauce jenis serbuk dan gaul mesra.

Masukkan susu fresh,garam dan sedikit gula.

Agak nak mendidih,masukkan pasley flakes dan oregano.

Kacau sampai mendidih sikit,kalau pekat boleh tambah susu fresh lagi,tutup api!siap.


Aku buat agak pekat.
Kalau xsuka pekat,boleh tambah susu sikit bagi cair-cair.


Sebelum di gaul.
Aku tambah cabai kering.
Tabur pasley..


Licin sepinggan.
Heeee..


~~~~~
Selamat mencuba!
Bye.











For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..