Skip to main content

Resepi Spaghetti Bolognese Bebola Daging.

Hye

Baru-baru ni masak western ja untuk lunch. Senang dan cepat.

 Sedaaappp..bukan aku kata,Eli yang kata hehehe

Ni resepi untuk 6x makan. Pandai-pandai la uoll agak n perasakan.

Bahan yang perlu ada :-
Puree tomato --3sudu besar
Sos tomato --2sudu besar
Bolognese sauce cendawan -- 1senduk
Oregano kering --- 1sudu kecil
Pasley kering --- 1sudu besar
Garam
Gula sikit
Olive oil(guna pure punya)
1.5/3 Daging kisar ramly
8biji Bebola daging
Sebiji Bawang besar,saiz sederhana (potong dadu)

~~~~~~~~
Panas minyak olive,masukkan daging kisar,tunggu sampai air daging kering sikit,masuk bebola daging dan juga bawang besar.

Masak sampai air daging betul-betul kering.
Lepas tu masukkan sos bolognese kimball,sos tomato dan puree tomato.

Api slow.

Kalau pekat,letak air sikit.
Agak dah mendidih,letak oregano kering dengan pasley kering tu. Masak lagi sampai mesra semua bahan.

Kalau nak cair,tambah air.
Masuk garam gula,tunggu mendidih. Siap!!

Makan panas-panas. Yummmm..



Aku suka daging kisar tu ada banyak.
Macam Eli xsuka sangat..

Resepi ni memang akan rasa masam-masam tomato kuat sikit..
Sos tomato tu akan buat kuah jadi manis-manis masam..sedapppp!

Adelia pun suka makan.
1st time dia makan spaghetti sekali sauce..
Selalu makan kosong ja.


Bye 











For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..