Skip to main content

KebunPiyah : Tuai Kangkung #1 Dan Cara Mudah Tanam Kangkung Dalam Pasu/Bekas.

Hye

Serius,kangkung adaah sayuran paling senang tanam. Tabur ja anak benih..poooommm! Jadi sayur dalam masa 3hari ke 30hari.

Tuaian pertama.
Dapat la secekak.

Potong-potong buat masa kangkung sambal belacan.

~~~~~~~~
Aku 1st time tanam kangkung main tabur ja dalam pasu,pastu xpuas hati,aku buang n taman balik dalam bekas polistrin.

Bekas tu tak tebuk.
Sebab nak biar air bertakung.

Ni hari ke 3 lepas tabur anak benih baru. Aku tabur dalam bekas yang sama dengan kangkung dalam polistrin.

Tanah aku guna 1/3 tanah hitam selebihnya aku guna tanah campur yang ada sabut. 


Ni lepas masuk hari ke 9-10..naik 2daun mcmni,aku terus letak dekat cahaya matahari.
Siram 2x sehari..

Ni masuk hari ke 14-15 gitu..
Bila pokok tinggi sikit baru aku masuk tanah campur ada sabut tu..sbb tanah tu simpan air..

Masa ni dah nak masuk 3minggu dh..
Selang beberapa hari aku tuai terus. Tapi xsemua..ambil yang betul2 dah boleh makan..

Pemandang lepas tuai.
Mana yang kurus-kurus lagi,aku biar dulu..
Tuai pun xkerat sampai habis,sebab kangkung ni nanti dia tumbuh juga kalau ada batang n akar.

Aku letak baja taik ayam juga,memang nampak la daun jadi galak tumbuh..

~~~~~~

Pada yang nak tanam,memang boleh sangat la..kalau xda bekas besar,tanam ja dalam besen bulat..tak yah tebuk untuk buat lubang pun...
Kangkung dia gila tanah yang berair n lembab dan kawasan yang terima banyak cahaya matahari.

Serius,senang gila nak tanam kangkung.
Biji benih dia pun besar-besar. Tabur ja..
Kalau nak dia tumbuh cepat,rendam biji benih semalaman dalam air.

Esok terus tabur ja..

Biji benih boleh beli dari tanamsendiri.com
Dijamin biji benih yang dapat dari tanamsendiri,biji yang xmengecewakan.

Good luck!
















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim