Skip to main content

#KebunPiyah : Diy Tapak Semaian Untuk Serai,Pokok Pandan Dan Timun Mini.

Hye

Rumah aku ni rumah tanam kecik molek ja. Ada tanah sikit gila,tu pun tanah yang xsesuai untuk tanam pokok,sebab keras dan bersemut.

Pikir punya pikir punya pikir..last aku Diy ja. Cuma kena invest beli bata dan tambah tanah hitam.

Memang tanah sekangkang kera gila.
Kalau rumah jiran aku,semua dah bersimen.

Katanya,dulu cikgu yang duduk rumah ni tanam labu depan tu.

Letak tanah dulu sementara nak keluar beli bata.

Eli tolong ratakan tanah dan susun bata. Aku turunkan bata dari kereta dengan buka kampit tanah.

Siap!
Aku beli 40biji bata,1biji Rm25sen.
Aku guna 15++ kampit tanah hitam.

~~~~~
Plan yang ada dalam kepala lepas dah siap tapak baru ni :-
1. Nak tanam bunga kobis dengan kobis.
2. Nak tanam timun mini
3. Nak tanam serai dengan pokok pandan.

Last-last :-
Aku kecilkan tapak tu,just buat tapak baru untuk tanam serai dengan pandan.

Serai aku beli dekat pasar malam,rendam 4-5hari juga sampai la keluar akar. Tu pun rendam xtukar air.
Keluar juga akar putih dia..

Terus aku cucuk ke tanah.

Cucuk 4batang sekali. Jimat space.

Pokok pandan minta dekat MIL,kebetulan SIL balik kampung..banyak juga la anak pandan mak bagi. Aku cucuk semua hahaha

~~~~~~

Sebelum operasi ubah pasu.

Selepas operasi ubah pasu.
Aku tarik pokok kari yang hujung pagar,mai ke tengah..memang 360° la berubah.

Kayu pun dah pacak dekat pokok kacang kelisa.
Tapi kayu tu aku xcat apa pun untuk bagi tahan.
Gamble ja..
Tapi dah tambah jadi banyak. N ubah ke sebelah pagar.

Biar dia menjalar dekat pagar la senang.

Akhirnya,besar dah.
Fuuuuuuu...
Rasa best gila..hehehe

~~~~~~

Bila kira balik modal yang aku dah keluarkan dekat Rm300-400 juga kot..tapi keluar sikit-sikit la.. 

aku dah jimat dari beli daun kari..daun limau purut,daun kunyit..kesum..

Bulan-bulan seterusnya jimat makin bertambah la..insyallah.

~~~~~

Pasu plastik panjang brand baba ni,Rm17/pcs.
Bagi aku murah sebab sebelum ni dok jumpa dekat Rm30 besar tu.

Pasu bulat plastik Rm3.

Nanti pasu nak shopping dekat daiso ja,sebab lagi murah..xpun shopping sekat kedai Rm2. Jimat. Hihihi.

~~~~~

Bye!




















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..